Grev İngiltere'yi sarstı

03.02.2023 - 10:04

İngiltere'de kamu emekçileri adil bir ücret için greve çıktı. Greve 300 bin öğretmen, 100 bin kamu işçisi, 70 bin öğretim görevlisi ve üniversite çalışanı, 50 bin ulaşım işçisi katıldı.

Bir dizi koordineli grevin ilki olan eylemlerde öğretmenlere aileler ve öğrenciler de destek veriyor. Birçok sendikanın grev kararlarını aynı günde birleştirme kararıyla son 10 yılın en büyük ve en kapsamlı grevi yapıldı.

Grevlerin en önemli nedenlerinden biri ücret artışı tekliflerinin fiyatlardaki dev artışın gerisinde kalması. Uzmanlara göre İngiltere’de öğretmenlerin maaşları 2010-2022 arasında reel olarak ortalama yüzde 11 azaldı. Sendikalar ise bu oranın gerçekte yüzde 23 olduğunu söylüyor. İngiltere ve Galler'de geçen yıl öğretmenler yalnızca yüzde 5 zam aldı. Kuzey İrlanda'da ise bu oran yüzde 3,2'de kaldı. Makinistler de, geçtiğimiz iki yıl yüzde 4 zam teklifi yapıldığı için grev hareketine katılıyorlar.

Yaklaşık 25 bin okul ve üniversite önünde sabah saatlerinden itibaren gösteriler yapan eğitimciler, daha sonra 100 ayrı şehir merkezinde yürüyüşe geçti. Eylemlerin en kitleseli Londra'da yapıldı. BBC önünde toplanan on binlerce işçi, parlamento meydanına yürüyerek hükümeti uyardı. Talepleri gerçekleşene kadar mücadelede kararlı olduklarını duyurdular.

Yaklaşık 500 bin üyesiyle İngiltere’nin en büyük eğitim sendikası olan NEU, hükümetin üyelerine yüzde 5’lik bir maaş artışı teklifini reddediyor.

Ayrıca Üniversite ve Kolej Sendikası tarafından temsil edilen 150 üniversitede çalışan 70 binden fazla akademik personel ve üniversite çalışanı, on yılı aşkın bir süredir enflasyonun altında ücret almalarının yanı sıra bu yıl yüzde 3’lük bir zam dayatıldığını belirterek iş bırakıyor.

Greve katılanlar arasında Ulaştırma Bakanlığı, Eğitim Bakanlığı, Çalışma ve Emeklilik Bakanlığı, Sağlık ve Sosyal Bakım Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı çalışanları da bulunuyor.

ASLEF ve RMT sendikalarına üye binlerce tren makinisti de uzun süredir devam eden ücret anlaşmazlığı nedeniyle uzun süredir verdikleri mücadeleyi bugün ve yarın iki günlük grevle devam ettiriyor.



Bültene kayıt ol