Asgari ücret zammı bir ayda eridi

30.01.2023 - 15:31

Kimi anketler ve yorumcular, Erdoğan'ın oylarının ekonomik iyimserlikle birlikte arttığını iddia ediyor. Bir ayda açlık sınırının asgari ücretin üstüne çıkması ile birlikte, milyonlarca işçi için durum bambaşka.

Türk-İş, 2023 Ocak ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasını açıkladı. Ankara ay boyunca geçerli olan temel ürün fiyatları ve faturaları esas alarak saptanan ortalama rakama göre:

Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı)  8.864,48 TL’ye,

Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı (yoksulluk sınırı) 28.874,55 TL’ye,

Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 11.556,56 TL’ye yükseldi.

Türk-İş'in değerlendirmesinde şu saptama yer aldı:

“Net asgari ücret işveren ve hükümet oy çokluğuyla aylık net 8 bin 506 TL olurken yıllık temelde yüzde 100'lük bir artış yapılmış oldu. Ancak açlık sınırı bu süreçte yüzde 108'lik bir artış gösterdi ve aslında bu zam 2022 yılı içinde aylarca sürmüş olan alım gücü kayıplarını ortadan kaldırmış olmadı. İçerisinde olduğumuz yeni yıl yeni alım gücü kayıpları ile başlamış oldu.”

Yani asgari ücretle çalışan işçiler 1 ayda eski durumlarına geri döndü. Şimdi ücretleri iyileştirmek için bir ara zammın yapıp yapılmayacağı tartışılıyor. Dışarıda ise aşırı zamlanan temel ürünlerle ve katlanan faturalarla daha da zorlaşmış yaşam koşulları hakimiyetini sürdürüyor.



Bültene kayıt ol