Genel İş İstanbul Anadolu Yakasında bürokrasi kaybetti, işçi demokrasisi kazandı

26.01.2023 - 11:37

Dört listenin yarıştığı DİSK Genel İş 1. No.lu. Şube Genel Kurulu’nda, üç dönem toplu sözleşme sürecinde sefalet ücretlerine işçilerin itirazlarına rağmen imza atan, işçilerin ek zam taleplerini görmezden gelen, seçilmiş temsilcileri görevden alan şube yönetimi kaybetti. 696 sayılı KHK ile belediye şirketlerinde çalışan işçilerin norm kadro, kadro, eşit iş eşit ücret, zorunlu emekliliğin kaldırılması taleplerinin yanı sıra sendikal demokrasi için mücadele eden işçileri temsil eden Nazan Gevher Çam Ay’ın yeşil listesi kazandı.

Nazan Gevher Çam Ay daha önce de DİSK Genel-İş Sendikası Anadolu Yakası 1 No’lu Şube seçimlerinde şube yönetimine aday olan Mor Liste’de yer almıştı. Ayrıca DİSK’in Şubat 2022’deki eyleminde ek protokol talebini dile getirdikleri, DİSK yönetimini eleştirdikleri için şube temsilciliği görevinden alınan işçilerden biri. 

Uzun süredir hem hakları için hem de sendikal hakların önündeki bürokratlara karşı mücadele eden işçilerle konuştuk.

“İşçiler baskılara boyun eğmedi”

Kadim Fırat:

DİSK Genel İş Anadolu Yakası 1 No’lu Şube’nin 9. Olağan Kongresi dün yapıldı. 4 Listenin yarıştığı seçimde yeşil liste birinci oldu. Yeşil Listenin Başkan adayı Nazan Gevher Çam Ay ve yol arkadaşları önümüzdeki dönemde 6000’e yakın işçinin hakları için mücadele edecek.

Uzun zamandır hem sendika işçilerin hakları için mücadele eden hem de belediye şirket işçilerinin kadro hakkı için çıtayı yükselten Ay ve arkadaşlarının mücadelesi Genel İş ve belediye işçileri için yeni bir dönemin başladığına işaret ediyor.

Yeşil liste kampanya boyunca sadece delegeler ile değil bütün işçiler ile görüştü, sorunlarını dinledi ve çözüm önerilerini sundu. Taban örgütlenmesi, şeffaflık, eşit temsil, sendika içi demokrasi ve işçi demokrasisi gibi temaları önen çıkaran yeşil liste işçiler arasında heyecan yarattı.

Listede yer alan işçilerin bir kısmı daha önce temsilcilik görevinden alınmış, disipline sevk edilmiş, mobbinge uğramış, ücretleri düşürülmüş işçilerden oluşuyor. Baskılara boyun eğmeden işveren ve sendika genel merkezine rağmen kazandılar.

Şubede örgütlü Kadıköy, Kartal ve İETT işçileri, bu tercihle baskıya boyun eğmeyeceklerini, yoksulluğa razı olmayacaklarını net bir şekilde ortaya koydular.

“İşçilerin sendikaya inancı yeniden yeşerdi”

Özge Çehreli Özcan:

DİSK Genel İş Anadolu Yakası 1. No.lu şube üyesiyim. Kadıköy Belediyesi’nde çalışıyorum. Aynı zamanda şube içinde daha önce kadınlardan oluşan bir liste çıkaran, toplumsal cinsiyet eşitliğine dayalı kadın çalışması yürüten Mor Liste ekibinin bir parçasıyım. 

9. Olağan Genel Kurul’da şube seçimini kazanan Nazan Gevher Çam Ay Mor Liste ekibinin de öncü kadınlarından biridir. Dört yıldır ilmek ilmek mücadelelerini ören bu ekibin seçimi kazanması elbette bir tesadüf değil. Sahadan asla çekilmediler ve işçiler ile birebir görüşmeler yaparak ilkelerini anlattılar Ulaşabildikleri her platformda sendikanın tek adam rejimiyle değil, işçi demokrasisiyle yönetilmesi gerektiğini vurguladılar. Bu ekibin seçime girmesi ve kazanması işçilerin sendikaya olan inancını ve umutlarını yeniden yeşertti. Elbette şube yönetmek o kadar kolay olmayacak. Ama yeni yönetimin üzerine basa basa belirttiği ilkeler doğrultusunda şubeyi en şeffaf bir biçimde yöneteceğini ilişkin inancımız tam. 

“Sendika bürokrasisi kaybetti” 

Binali Ağar:

Sendikal demokrasi ilkeleri çerçevesinde Kartal ve Kadıköy Belediyesinde çalışan işçiler bir araya geldik. Sadece delegeler değil, Kültür, Sağlık Merkezlerine, Dış Temizlik Şantiyelerinde, Park ve Bahçelerde, Veterinerlik birimlerinde ve sokakta dış temizlikte çalışan işçilerin kulübelerinde görüşmeler yaptık. Temaslarda sendika bürokrasisine karşı büyük tepki olduğunu gördük. Sık sık bir araya geldik. Birlikte çay içtik, dertleştik, sohbet ettik.  Parti, işveren ve sendika genel merkezi arasındaki iç içe geçmiş ilişkilerden rahatsızlık vardı. İşçiler, özellikle bir kadın başkan olması ve belediyelerde hâkim olan mevcut sendikal anlayışın değişmesi gerektiğini belirterek, sınıf sendikacılığı ilkeleri etrafında birleşen Yeşil Listeyi destekleyeceklerini söylediler. Sendika genel merkezi seçim sonuçlarını değiştirmek için, kongre öncesinde İSFALT ve İEET şoförlerini şubeye bağlayan bir hamle yaptı. Aramıza yeni katılan arkadaşlarla iletişim kurmak için çok az zamanımız oldu. Buna rağmen arkadaşlarımızın desteğini de aldık. Seçilen Başkan adayımız Nazan Gevher Çam Ay, konuşmasında İETT ve İSFALT’da çalışan şoförlerin sorunlarının çözümü için mücadele edeceklerini söyledi. 

Genel kurul ve seçimler işveren, parti, sendika genel merkezinin çabalarına rağmen, işçi cephesi lehine sonuçlandı. İşçi demokrasisini işleten, tüm süreci eşit temsiliyet ve şeffaf yürüten, sendikaları zenginleşme aracı olmaktan çıkarıp, işçilerin örgütü haline getiren sendikal anlayış inşası, öncelikle tüm belediye işçileri başta olmak üzere işçi sınıfının tüm kesimleri için önemli bir kazanım oldu. Ayrıca, mücadelemiz diğer sendikalarda da örnek olacaktır. Bu daha başlangıç mücadeleye devam.

(Sosyalist İşçi)



Bültene kayıt ol