İngiltere 'artık yeter' dedi: İşçiler mücadeleyi büyütüyor

31.08.2022 - 12:48

İngiltere’de bir aydan uzun zamandır sürmekte olan grevlerle büyüyen sınıf mücadelesi dalgası daha da genişlemeye devam ediyor. 

Demiryolları ve iletişim işçilerinin on binlerle başlattığı grevlere katılan işçi sayısı, posta çalışanlarının da ülke genelinde iş bırakmasıyla yüz binleri geçti. 

Enflasyonun iki haneli rakamlara ulaştığı ülkede hayat pahalılığı karşısında eriyen işçi ücretlerinin iyileştirilmesi talebiyle başlayan grevlere Üniversite ve Kolej Çalışanları Sendikası UCU, İletişim İşçileri Sendikası CWU ve Ulusal Demiryolu, Denizcilik ve Ulaştırma İşçileri Sendikası RMT’nin yanı sıra 48 sendikayı temsil eden Sendikalar Kongresi (TUC) de destek veriyor.

RMT’ye (Demiryolu, Denizcilik ve Taşımacılık Sendikası) bağlı 40 bin demiryolu işçisinin öncülük ettiği büyük grevde işçiler bu mücadeleyi tüm işçi sınıfı adına verdikleri mesajını iletiyorlardı ki o mesaj yerine ulaşmış görünüyor.

Geçtiğimiz günlerde Londra’da, sendika liderleri ve aktivistlerin öncülük ettiği yeni bir hareket başlatıldı. 

Reel ücret artışı, yükselen enerji faturalarına bir yanıt olarak kamulaştırma, gıda bankalarına duyulan ihtiyacın sona erdirilmesi, hızla yükselen kiralara karşı önlem alınması ve zenginlerin vergilendirilmesi taleplerinin dile getirildiği “Artık yeter” (Enough is Enough) kampanyası sokaktaki mücadeleyi büyütmek amacıyla tüm emekçilere yeni bir çağrıda bulundu.

Londra’da 1500’den fazla kişinin katılımıyla gerçekleştirilen kampanya tanıtımına gösterilen yoğun ilgi, grevlerin tazelediği umudun bu mücadeleyi giderek büyütebileceğini gösteriyordu. 

“Artık Yeter” kampanyasının öncelikli hedefi, İngiltere genelinde daha fazla şube açarak kitlesel eylemler ve mitingler örgütlemek. Ülkenin her yerinde toplu eylemler gerçekleştirmek istediklerini ileten kampanya sözcüleri Sosyalist İşçi’ye yaptıkları açıklamada, “Bu, birlik içinde olmamız gereken bir sınıf mücadelesidir,” diyordu.

“Öfkeyi eyleme dönüştürme zamanı” sloganları eşliğinde gerçekleştirilen toplantıda, bu mücadelenin yalnızca işçi ücretleri ve çalışma koşullarını değil, aynı zamanda tüm toplumun haklarını savunma mücadelesi olduğu vurgulandı, taleplerin sokakta dile getirileceği müjdelendi. Kampanya sözcüleri, yükselen enerji fiyatlarına ve iklim krizinin çözümüne yönelik adımların hala atılmamış olmasına duyulan öfkeyi de sokağa taşıyacaklarını iletirken, enerji şirketlerine karşı eylemler örgütleneceği de belirtildi. 

Greve giden tüm işçilere destek veren “Artık Yeter”, bu mücadelede sonuna kadar gitmeye, bu gidişatı değiştirmeye kararlı.



Bültene kayıt ol