Hendek'teki iş cinayetinde yaşamını yitiren işçiler anıldı

04.07.2022 - 12:31

Sakarya Hendek’te, Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nda iki yıl önce, 3 Temmuz 2020’de meydana gelen patlamada yaşamını yitiren yedi işçi, bugün fabrika sahasında yakınları tarafından anıldı.

Anmada önce, Gezi davasında tutuklanan avukat Can Atalay’ın cezaevinden gönderdiği mesajı okundu. Atalay avukat Elif Sıla Işık tarafından okunan mesajında şunları söyledi:

“Kimse ekmeğini kazanırken öldürülmesin. Türkiye kapitalizminin en ucuz maliyet kalemi, işçi canı olmasın. Türkiye’de adaletin dili, ekmeğiyle geçinen insanın hakkı söz konusu olduğunda lal olmasın. Hendek’te göz göre göre ölüme gönderilen yedi işçi kardeşimizin adı; ailelerin adalet mücadelesi, memleketin geleceğine yazılıdır. Adalet istiyoruz. Sosyal adalet istiyoruz. Adalet için sosyal adalet.”

Daha sonra, patlamada yakınlarını yitiren aileler konuşmalar yaptı. Patlamada ölen Halis Yılmaz’ın babası Muammer Yılmaz şöyle konuştu: “Ben kısaca o güne götüreceğim sizi. O günden önce bu fabrikaya 2004-2005’te ruhsat verilmiş. Usulsüzce bir ruhsat verilmiş. Biz, bilirkişi raporlarından okuduk. Bu fabrika dört defa denetleniyor, senede. 15 yılı 4 ile çarptığım zaman, 60 denetleme eder. 60 kerede bir kere bu usulsüzlüğü görmeyen denetçiler, denetleme usule uygun yapılmıyor. İkincisi, sanıkların ifadelerinde var. “Ankara’dan gelecek denetçiler, bir hafta önce bizi arıyordu, İzmit’e araç gönderiyorduk, denetçileri getiriyorduk, yediriyorduk, içiriyorduk, gönderiyorduk.” İtiraf. Burası hiçbir şekilde denetlenmemiş.

Avukat Gülşen Uzuner, şöyle konuştu: "Biz istiyoruz ki başka işçiler ölmesin. Çünkü biz sermayemizden hayatımızı kazanmıyoruz. Biz, bütün dünyayı kuran emekçileriz. Biz hayatımızı böyle kazanıyoruz ve biz fabrika köşelerinde ölmek istemiyoruz. Bir işkenceye dönüşen yargılama pratiklerinde biz bu canlarımızı daha fazla üzmek istemiyoruz. Türkiye’de haklı olmak yetmiyor kazanmaya, uğraşmak gerekiyor. Bütün acılarımız gömüp, onlarla uğraşarak, biz bunların hesabını soracağız demek gerekiyor. Bu katliamda kimin gram sorumlusu varsa biz sonuna kadar duracağız. Buradayız. Hiçbir yere gitmeyeceğiz.”



Bültene kayıt ol