Çimsataş işçileri iş bıraktı

13.01.2022 - 10:21

Sendikalarla MESS arasında imzalanan toplu iş sözleşmelerini, metal işçileri kabul etmiyor. Mersin'deki Çimsataş metal fabrikasında sözleşmenin imzalandığını duyan işçiler gece vardiyasında dövme bölümünde işi 2 saat durdurdu. Eylemler sabah ve öğleden sonra vardiyalarının da katılmasıyla iş bırakmaya dönüştü. 

Çimsataş metal fabrikasında işçilerin işi durdurması üzerine fabrikaya gelen Birleşik Metal-İş Sendikası Anadolu Şube Başkanı Deniz Ilgan, işçilerle görüştü. İşçiler imzalanan sözleşmeyi kabul etmediklerini ve talepleri kabul edilene kadar direneceklerini söylediler.

Şube Başkanının "İşçinin birlikte aldığı kararın arkasındayız" demesi üzerine "Ne zaman arkasında durdunuz? Madem öyleydi sözleşmeyi niye imzaladınız? İşçinin isteği bu muydu?" diye tepki gösterdiler. Sendikanın işçinin taleplerine kulak vermesini istediler. 

3 vardiyada da yapılan toplantılar sonucu sözleşmeye ek protokol yapılması talebinde ortaklaşıldı.

Ek protokol talebi

Birleşik Metal İş Anadolu Şube Başkanı, Çimsataş'ın 3 işyeri temsilcisi ve işçilerin arasından seçtiği 2 işçi temsilcisi birlikte işverenle işçilerin taleplerini görüştü. İşçiler 7 talep üzerinden ek protokol yapılmasını istedi. Talepler şöyle:

  • Sözleşmede birinci 6 ay için kabul edilen yüzde  27'ye artı olarak yüzde 35 daha zam verilmesi, ikinci altı ay için enflasyon oranında zam yapılması,
  • Mesai ücretlerinin hafta içi yüzde 100, hafta sonu yüzde 300 olarak belirlenmesi,
  • İşçinin kendisini kapsayan özel sağlık sigortasının aileyi de kapsaması,
  • Sosyal haklara net olarak yüzde 100 zam yapılması,
  • Kıdem farkı,
  • Ara dinlenme ve çay molası verilmesi,
  • Uzun süredir eksik yatırılan banka promosyonlarının tam olarak verilmesi


Bültene kayıt ol