1280 günlük mücadelenin ardından: Tek Gıda-İş Cargill’de yetkiyi aldı

19.10.2021 - 17:53

Bursa’da faaliyet gösteren Cargill fabrikasında sendikaya üye olduktan sonra işten atılan işçilerin başlattığı ve 1280 gündür sürmekte olan eylemler sonrası Tek Gıda-İş Sendikası fabrikada yetkiyi aldı.

1280 gün sonra fabrikada yetki aldıklarını duyuran Tek Gıda-İş Sendikası, Cargill fabrikası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Fabrika önünde yapılan açıklamada konuşan Tek Gıda-İş Sendikası Genel Teşkilatlanma Sekreteri İbrahim Ören, Cargill yönetiminin daha önce sendikal çalışma yapılmasını engellemeye çalıştığını ve çalışma yapan 14 işçinin de işten çıkarıldığını söyledi.

Tüm hukuksuzluklara ve baskıya rağmen 1280 gündür direnişlerini devam ettirdiklerini söyleyen Ören, “Bugün sendikalı olmak için yıllardır mücadele veren Cargill emekçisi ve teşkilatımız adına önemli bir gün. 1280 günlük mücadelenin sonunda bugün ilgili bakanlıktan çoğunluk tespit belgemizi aldık. 1280 gündür tüm hukuksuzluklara ve baskılara boyun eğmeyen Cargill emekçisi, Tek Gıda-İş Sendikası çatısı altında yine güçlü bir şekilde birleşerek mücadelesinden asla vazgeçmediğini tüm dünyaya gösterdi.” dedi.

İnatlarından vazgeçmeleri ve bahanelerini çöpe atmaları için Cargill işverenine seslenen Ören, işten çıkarılanların da işlerine geri başlatılmaları çağrısında bulundu. 

İşçiler fabrika önünde bulunan direniş çadırını iyi niyet göstergesi olarak kaldırırken, mücadelenin toplu iş sözleşmesi imzalanana kadar sürdürüleceği açıklandı.

Ne olmuştu?

Bursa Orhangazi’de 1999 yılında nişasta bazlı şeker ve hayvan yemi üretmeye başlayan ABD gıda şirketi Cargill’de Tek Gıda-İş sendikası 2018 yılında örgütlenme çalışmalarına başlamıştı. 

Sendikaya üye olan 14 işçi, 17 Nisan 2018’de işten atıldı. İşçiler Bursa Bölge İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Mahkeme, dava açan 12 işçiyi haklı bularak işe iade kararı verdi. Ancak Cargill mahkemenin verdiği işe iade kararını uygulamadı, bunun üzerine işçiler direnişe başladı.

Cargill’de işçiler direnişlerini 846. günde şirketin İstanbul, Ataşehir’deki Palladium Tower’da bulunan genel merkezi önüne taşıdı.

Cargill işçileri, direnişlerinin 1000’inci gününde Ankara'da Tarım Bakanlığı'na kadar yürümek istedi. Polis, işçileri gözaltına aldı.



Bültene kayıt ol