AKP ve MHP okullarda bir öğün ücretsiz yemek teklifini reddetti

07.11.2022 - 13:41

Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi görüşülürken CHP, HDP ve İYİ Parti'nin öğrencilere bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek verilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı bütçesine ek ödenek konulması teklifi, AKP ve MHP'nin oylarıyla reddedildi.

Yetersiz beslenmenin milyonlarca çocuğun zihinsel ve sosyal gelişimini tehdit ettiği belirtilen teklifte, okullarda günde bir öğün yemek verilmesi için MEB bütçesinin artırılması isteniyordu. Ancak CHP, İYİ Parti ve HDP'li komisyon üyelerinin verdiği teklif AKP ve MHP'nin oylarıyla reddedildi.

Reddedilen önergenin gerekçesinde şu ifadeler yer aldı:

  • “Yetersiz beslenme, ülkemizde milyonlarca çocuğun sağlığını, zihinsel ve sosyal gelişimini tehdit etmektedir. Çocuklarımızın sağlıklı bir hayat yaşayabilmelerini sağlamak devletin asli görevidir. Çünkü beslenme; çocukların sağlığının, başarısının ve mutluluğunun ön şartıdır. Yeterli beslenme çocuklarımızı ve aileleri etkilediği kadar ülkemizin geleceğini de etkilemektedir.
  • Çocukların özellikle küçük yaşlarda öğün atlaması, sağlıksız beslenmesi, yeterli besin alamaması ilerleyen yıllarda hem zihinsel hem bedensel gelişimlerini etkilemektedir. Bu nedenle; hiçbir çocuğumuzun sınıfına karnı aç girmemesi, tüm çocuklarımızın sağlıklı ve ücretsiz beslenme hakkına sahip olması sosyal devletin sorumluluğudur.
  • Ülkemizde 2021-2022 yılı istatistiklerine göre okul öncesi eğitime, ilkokula, ortaokulu ve liseye kayıtlı yaklaşık 16 milyon çocuk bulunmaktadır. Önermekte olduğumuz bu bütçe artırımı ile 61 milyar 125 milyon TL çocuklarımızın beslenmesi ve sağlıklı büyümesini sağlayacak bir yeniliği hayata geçirmemize vesile olacaktır.” 

Benzer bir teklif geçen ay Gebze belediye Meclisine sunulmuştu. Gebze Belediye Meclisinin Kasım ayı oturumunda CHP’nin ‘Okullarda bir öğün sağlıklı, ücretsiz yemek’ teklifi, AKP’liler tarafından ‘Okula aç giden çocuk yok, solcuların uydurması’ denilerek reddedilmişti.



Bültene kayıt ol