Gergerlioğlu: Cumhur ve millet ittifakları 'ODTÜ yolu' projesinde birlikte

29.08.2022 - 09:57

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) eski Başkanı Melih Gökçek’in 2017 yılında başlattığı “Bilkent-İncek Bulvarı Çevre Yolu Bağlantı Projesi”, mevcut Belediye Başkanı Mansur Yavaş tarafından devam ettiriliyor. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencileri, 26 Temmuz’da üniversitedeki iş makinelerini engelleyerek, projenin kampüs içindeki çalışmalarını şimdilik durdurdu.

Üniversite öğrencileri ve ODTÜ Mezunları Derneği’nin 28 Temmuz’da ODTÜ yolu üzerinde yaptığı eyleme katılan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, AKP yönetimi döneminde başlatılan ve tepkilerin odağındaki projenin itirazlara rağmen CHP’li yönetim tarafından sürdürülmesine dair konuştu. 

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) sessizliğini eleştiren Gergerlioğlu, “2017 yılında Melih Gökçek bu yolu yapmaya kalktığında CHP'li vekiller çok net, keskin ve gürültülü bir şekilde karşı çıkmışlardı. Ne oldu da şu an sesleri çıkmıyor. Bu kabul edilecek bir durum değil. Güçle imtihan ediyorlar ve CHP önemli bir imtihanı kaybediyor” dedi.  

ODTÜ yolunun “Rant Yolu” olarak adlandırıldığını hatırlatan Gergerlioğlu, “Kendi partisine ait belediye başkanı Mansur Yavaş yolu yaptığı için sesini çıkarmıyor. Bunun izah edilecek bir tarafı yok. Bu, yarın öbür gün iktidara gelirlerse çok daha büyük başka yanlışlara da imza atacakları anlamına geliyor” diye belirtti. ODTÜ yolu konusunda Cumhur ve Millet ittifaklarının ortak çıkarları olduğunu için iki tarafından da ses çıkarmadığını söyleyen Gergerlioğlu, “Belediye başkanını yıpratmayalım ve yapılan yanlışı görmezden gelelim diyorlar. ‘Rant yolu’ şu anda Cumhur ve Millet ittifaklarının birlikte ve göz yumarak kurtardıkları bir yol haline geldi. Bu, aslında CHP vekillerinin suskun kalmasından daha da yoğun soru işaretli bir durum. Demek ki ortada tüm fikriyatları, kimlikleri ve ideolojileri aşan bir rant olayı var. Bütün bunlar ortadayken üçüncü bir ittifakın önemi ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı.

İttifakların ranttan değil demokrasiden yana olması gerektiğini belirten Gergerlioğlu, şöyle dedi: “Aynı parçanın iki farklı versiyonu olan Cumhur ve Millet ittifaklarına karşı bir Demokrasi İttifakı’nın ortaya çıkması bir zorunluluktur. Bir rant mevzubahis olunca ne yazık ki iktidarla muhalefet bir araya geliyor. Düşünceler arka plana atılıyor, rant ön plana çıkıyor. Rantı değil demokrasiyi, insan haklarını esas alan bir ittifakın varlığı çok önemli. Burada bu fark ortaya çıkıyor. Bu nedenle Demokrasi İttifakı’nın son derece önemli olduğunu ve bu imtihanda hem Cumhur hem Millet ittifakının kaybettiğini görüyoruz.”

CHP’nin söz konusu projeye ilişkin vaatlerini hatırlatan Gergerlioğlu, “CHP’nin, zamanında keskin bir dille bu projeyi reddettiğini biliyoruz. Fakat büyük bir sessizlik var ve proje tamamlanıyor. Bu siyasi anlamda önemli bir krizi, tutarsızlığı gösteriyor. Siyasetçiler vaatlerinde durmuyorlar ve Ankara halkını da aldatmış oluyorlar. Çünkü vaatle geldiler, insanlar canla başla oylarını verdiler, büyük bir mücadeleye karşı yanlarında CHP’yi görmüşlerdi fakat şu anda CHP sessiz. ODTÜ camiası da Ankara halkı da bundan son derece rahatsız. ODTÜ camiası zaten büyük, çifte standartsız bir mücadele veriyor. İşin doğrusu halkın burada aldatıldığını görüyoruz. Bunun da hesabının verilmesi lazım” dedi. 

Emek ve Özgürlük İttifakı’nın ODTÜ mücadelesinin yanında olduğunu söyleyen Gergerlioğlu,  şöyle devam etti: “Bizzat eylemlerine destek verdim, sahaya gittim, elimden geleni yaptım ve ODTÜ arazisindeki yola karşı çıktım. HDP olarak da Meclis’te gündeme getirdik, soru önergeleri verdik. Meclis’te mücadele ediyoruz. ODTÜ mücadelesinin yanındayız. Umarım bu yanlışlık bir an evvel biter. CHP ve Millet İttifakı da buna net bir tavır koyar ve adaletsizliğe uğrayanlar, doğa kazanır.” 



Bültene kayıt ol