İHD: 17 cezaevinde son üç ayda bin 589 ihlal yaşandı

04.08.2022 - 13:16

İHD İstanbul Şubesi, “Hapishaneler Hak İhlalleri Raporu”nu paylaştı. Raporda, 17 cezaevinde son 3 ayda bin 589 ihlalin yaşandığı belirtildi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, çeşitli bölgelerde yer alan bazı cezaevlerinde son 3 ayda yaşanan hak ihlallerini kamuoyuyla paylaştı. Dernek binasında açıklanan raporun, tutukluların gönderdiği faks, mektup, avukat ve aileleri aracılığıyla yaptıkları başvurular ile basın taraması üzerinden hazırlandığı belirtildi. 

Raporda; Silivri Kampüs Cezaevleri, İnfaz, Tekirdağ1 ve 2 No’lu F Tipi Kapalı Cezaevi, Kandıra F Tipi, Metris 2 No’lu, Bakırköy Kadın Kapalı, Balıkesir Bandırma 1 No’lu T Tipi, Gebze Kadın Kapalı, Denizli T Tipi, Antalya Elmalı Açık, Maltepe 1 No’lu Kapalı, Ankara Sincan Yüksek Güvenlikli, Ağrı Patnos Açık, Kayseri Bünyan 1 No’lu T Tipi, Balıkesir Burhaniye T Tipi, Bodrum S Tipi Kapalı Cezaevi olmak üzere 17 cezaevinde yaşanan ihlaller yer aldı. 

Rapora göre Nisan, Mayıs ve Haziran’da Gebze Kadın Kapalı Cezaevi’nden 43, Silivri Kampüs Cezaevleri’nden 16, Tekirdağ 1 ve 2 No’lu F Tipi Kapalı Cezaevleri’nden 10, Maltepe T Tipi Kapalı Cezaevi’nden 5, diğer cezaevlerinden ise 17 başvuru oldu. Aylara göre yapılan başvurulara da yer verilen raporda buna göre Nisan’da 26, Mayıs’ta 10, Haziran’da ise 55 başvuru olmak üzere toplamda 91 bir başvuru oldu. Raporda, adli tutukluların 17, politik tutukluların ise 74 başvuru yaptığı kaydedildi. Başvuruların 42’sinin kadın, 2’sinin LGBT+’lar tarafından 47 başvurunun ise erkek tutuklular tarafından yapıldığı bilgisi yer aldı.

Nisan’da yapılan 26 başvuruda 413 ihlal yer alırken, Mayıs’ta yapılan 10 başvuruda 175, Haziran’da yapılan 55 başvuruda ise 651 ihlal tespit edildi. Buna göre toplamda bin 239 ihlal tespit edildi. Basın taraması yoluyla ise 350 ihlalin tespit edildiğine yer verilen raporda, başvuru ve basın yolu taramasıyla birlikte toplamda bin 589 ihlalin yaşandığı kaydedildi. 

İhlal başlıkları

Raporda, ihlallerin yaşam hakkı ihlali, kötü muamele ve işkence, sağlık, iletişim, beslenme ve adalete erişim hakkı kapsamında yer aldığına vurgu yapıldı. Yaşam hakkı bağlamında 40 ihlal yaşandığı kaydedildi. 4 tutuklunun ölümle tehdit edildiği, 7 tutuklunun intihara zorlandığı, 3 intihar girişimi olduğu, en az 11 tutuklunun yaşamını yitirdiğine yer verilen raporda, en az 443 kötü muamele ve işkence vakasının yaşandığı belirtildi.

80 psikolojik baskı, 57 kötü muamele, 16 çıplak arama, 28 hücreye koyma, 14 keyfi ağız içi arama, 66 dayak, 17 ırkçı söylem, 40 pişmanlığa zorlama gibi işkencelerin yapıldığı belirtilen raporda, zorla sevk, aç bırakma ve oda değişikliği gibi pek çok talebin de yerine getirilmediğine yer verildi.

Sağlık ve beslenme hakkı konusunda 110 ihlalin yaşandığı kaydedilen raporda, 182 iletişim hakkı ihlalinin yaşandığı belirtildi. Haksız tutukluluk ve adil yargılanma hakkı bağlamında 166 ve adalete erişim hakkı bağlamında ise 26 ihlalin yaşandığı kaydedildi. 

İşkence nedeniyle intiharlar söz konusu

Raporu açıklayan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, bu ihlallerin keyiflikten dolayı ortaya çıktığını dile getirdi. İhlaller nedeniyle tutukluların çözüm için açlık grevine girdiğini belirten Yoleri, İdari Gözlem Kurulu ile tutukluların infazlarının yakıldığını ve bunun en çok politik tutuklulara yapıldığını ancak son dönemde bunun adli tutuklulara da uygulanmaya başlandığını ifade etti. 

İktidarın yeni düzenlemelerle keyfi politikaları yürüttüğü söyleyen Yoleri, disiplin cezalarının da devam ettiğini ve bu durum nedeniyle tutukluların intihar teşebbüs ettiğine işaret etti.

 



Bültene kayıt ol