DSİP'ten açıklama: Gökkuşağını solduramazsınız!

27.06.2022 - 14:51

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP) 20. İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşüne yapılan polis müdahalesi ve 373 kişinin gözaltına alınması üzerine bir açıklama yayınladı:

 

LGBTİ+’ların üzerindeki baskılara son!
Gökkuşağını solduramazsınız!

Dün İstanbul’da yapılması planlanan Onur Yürüyüşü, bir kez daha polis şiddetine sahne oldu. Ellerinde LGBTİ+ bayraklarından başka bir şey olmayan ve eşit, özgür ve onurlu bir yaşam taleplerini ifade etmeye çalışan binlerce aktiviste saldıran polis, 373 göstericiyi şiddet kullanarak gözaltına aldı. Bu, aslında yıllardır sürdürülen LGBTİ+ karşıtı devlet politikalarının bir sonucu.


2015 yılından bu yana LGBTİ+’lar üzerindeki baskı sistematik olarak artırıldı. LGBTİ+’lar aileyi yıkmakla, sapkınlıkla, çocuklara zarar vermekle suçlandı, hatta Covid-19 pandemisinin sorumluluğu bile LGBTİ+’ların sırtına yüklenmeye çalışıldı.


Yapılması planlanan her türlü etkinlik, “halkı kin ve nefrete sürükleyeceği”, “genel ahlaka zarar vereceği” gibi klişeleşmiş absürt gerekçelerle yasaklandı. Başta Ankara olmak üzere, pek çok şehirde en basit bir etkinliğe, çay partisi düzenlenmesine bile izin verilmedi. Yapılmak istenen onur yürüyüşlerinin tümü yasaklandı, katılımcılar polis şiddetine maruz kaldı.


Bu sene de farklı bir şey olmadı. Türkiye genelinde Onur Ayı nedeniyle düzenlenmek istenilen etkinliklerin tümü yasaklandı. Boğaziçi Üniversitesi’nde ve ODTÜ’de düzenlenmek istenilen onur yürüyüşlerine polis saldırdı ve onlarca öğrenci gözaltına alındı. 37 günlük süreçte gözaltına alınan LGBTİ+ ve LGBTİ+ hak savunucusu sayısı toplamda 530 oldu.


LGBTİ+’lara saldıranlar ve tehdit edenler sadece devlet güçleri değildi. Aralarında faşistlerin de bulunduğu aşırı sağ gruplar LGBTİ+’lara tehditler yağdırarak, yandaşlarına yapılacak etkinlik ve yürüyüşleri engelleme çağrısında bulundular. Hem daha önce İstanbul’da düzenlenen piknikte, hem de dünkü onur yürüyüşünde LGBTİ+’ları tehdit ettiler; bazı yerlerde fiziksel saldırıya kalkışan aşırı sağcı-faşistler LGBTİ+ aktivistleri tarafından geri püskürtüldü.


Bütün bu korkunç tabloya rağmen, İstanbul dün muhteşem bir Onur Yürüyüşü’ne tanıklık etti. Her türlü tehdit ve zorbalığa karşı ayağa kalkan binlerce LGBTİ+ “Yasak ne ayol!”, “Her yürüyüşümüz onur yürüyüşü!” diyerek sokakları zapt etti. LGBTİ+ bayrakları bir kez daha sokaklarda görkemle ve onurla dalgalandı.


Devrimci Sosyalist İşçi Partisi olarak safımız bellidir: Koşullar ne olursa olsun, eşit, özgür ve onurlu bir yaşam için mücadele eden LGBTİ+ hareketinin yanında ve içinde yer alacağız. LGBTİ+’ların özgürlüğü, daha güzel bir dünyanın anahtarıdır; çünkü çok iyi biliyoruz ki, LGBTİ+’ları bağlayan zincirler, aynı zamanda işçi sınıfını da bağlayan zincirlerdir. Bunları kırmadan demokrasinin zerresinden söz etmek mümkün değildir.


Hak ve özgürlükleri için ayağa kalkan LGBTİ+’ların mücadelesi mücadelemizdir. LGBTİ+’lar üzerindeki baskı ve yasakların bir an önce son bulması için, daha güzel bir dünya isteyen herkesi homofobi, transfobi ve bifobiye karşı mücadele etmeye çağırıyoruz.

DSİP GYK



Bültene kayıt ol