Fridays for Future - FFF (Gelecek İçin Cumalar)’ın çağrısıyla yeniden sokaklara inecek olan iklim aktivistleri 24 Eylül’de dünyanın 1300 noktasında iklim grevine hazırlanıyor.
FFF bu yıl “kesişimsel iklim adaleti” çerçevesinde ırkçılık ve servet eşitsizliğine karşı #UprootTheSystem (Sistemi Kökünden Değiştir) sloganıyla okul grevlerine gidecek.
İklim aktivisti Greta Thunberg Pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında, "Bugün liderler defalarca geleceği umursamadıklarını gösteriyor, en azından eylemleri bu yönde değil" dedi.
"Gençleri dinlediklerini söylediler, ama belli ki dinlemiyorlar" diyen Greta "bu yüzden sokaklara geri döneceğiz. Hiçbir yere gitmiş değiliz" ifadelerini kullandı.
Değişim için oy vermek yetmez
Geçtiğimiz günlerde yapılan bir anket çalışmasında 10 ülkeden 16-25 yaş arası 10 bin gencin %83’ünün, insanlığın gezegeni umursamakta başarısız olduğunu, yüzde 65'inin ise hükümetin gençleri yüzüstü bıraktığını belirttiği ortaya çıkmıştı.
Buna rağmen Almanya’da yaklaşan seçimlerde Yeşiller’in anketlerde beklenin gerisinde kalması, Kanada ve Norveç’teki seçimlerde Yeşil partilerin pek bir varlık gösterememesi bazı yorumcular tarafından ilginç bulunuyor.
Oysa genç iklim hareketi merkez sol ve yeşil partilerin tamamını yetersiz buluyor. Bunu en iyi ifade eden kişi de hareketin sözcüsü durumunda olan Greta Thunberg.
“Değişim için oy vermek yetmez. Aynı zamanda aktif yurttaşlar olmalıyız ve sokaklara çıkıp eylem talep etmeliyiz.”
Greta, 2019 yılındaki BM toplantısında da "Kitlesel bir yok oluşun başındayız ve tek konuştuğunuz şey para. Buna nasıl cüret edersiniz?" demişti.
Extinction Rebellion (Yokoluş İsyanı) da geçtiğimiz haftalarda İngiltere, Almanya ve Norveç gibi birçok ülkede fosil yakıt şirketleri ve büyük finans şirketleri önünde eylemler gerçekleştirdi. Aktivistler şirketleri hem gezegeni yokoluşa sürüklemekle hem de küresel ve toplumsal adaletsizliklere neden olmakla suçladı.
İklim değişimiyle mücadele için greve
Bilim insanları, küresel ısınmanın en şiddetli etkilerinden kaçınmak için 2030 yılına kadar karbon salımını yüzde 45 azaltmamız gerektiğini söylüyor.
BM'nin geçen hafta yayımlanan raporu ise, bu zaman aralığında karbon salımının yüzde 16 artacağını gösterdi. Bu da sıcaklıkların sanayi öncesi dönemin 2.7 derece üzerine çıkacağı anlamına geliyor.
Kapitalizm gezegeni bir felakete sürüklerken gittikçe radikalleşen genç iklim aktivistleri de mücadeleyi kararlılıkla yükseltiyor. Devletlere ve şirketlere karşı baskı uygularken sendikaları da mücadeleye girmeleri konusunda sıkıştırıyor.
Türkiye’de iklim grevi
Türkiye’de de 24 Eylül’de birkaç şehirde grev ve etkinlikler gerçekleşecek. Eylemlerin duyurulmasında Fridays for Future Türkiye ve genç aktivistlere destek veren örgüt ve platformlar 22 Eylül akşamı #İklimİçinBirlikte etiketiyle sosyal medya kampanyası gerçekleştirdiler.
“Ya Kapitalizm Ya Gezegen”, “Ya Yokoluş Ya Devrim” sloganlarıyla paylaşım yapan Antikapitalistler ve DSİP de iklim grevine katılacağını duyurdu.
24 Eylül Cuma günü gerçekleşecek iklim grevinin İstanbul ayağı için eylem programı da iklim aktivistleri tarafından paylaşıldı:
12.00-14.00 Kalamış Parkı’nda vegan piknik
17.00 Kadıköy’deki Eminönü İskelesi önünde basın açıklaması
18.00 Kadıköy’deki Müze Gazhane’de forumlar ve konserler