Tecavüz sanığı Musa Orhan'ın yargılaması devam ediyor

16.09.2021 - 21:42

Batman’ın Beşiri ilçesinde uzman çavuş Musa Orhan'ın tecavüzüne uğradıktan sonra 16 Temmuz 2020'de intihara sürüklenen 18 yaşındaki İpek Er, 18 Ağustos 2020'de vefat etti.

İpek Er ölmeden önce kaleme aldığı mektubunda Musa Orhan’ın kendisine tecavüz ettiğini belirtmişti. Ailesinin avukatları, "nitelikli cinsel saldırı" suçundan tutuklanan Orhan hakkında “intihara sürükleme" gerekçesiyle de suç duyurusunda bulunmuştu. Sosyal medyada başlayan ve Meclis gündemine de taşınan tepkiler üzerine Musa Orhan “nitelikli cinsel saldırı” suçundan 19 Ağustos’ta tutuklanmıştı.

Ancak Musa Orhan, tutuklanmasından bir hafta sonra 25 Ağustos’ta “kaçma şüphesi yok” denilerek tahliye edildi. Bu karar tüm tecavüzcüleri cesaretlendiren bir gelişmeydi. “Nitelikli cinsel saldırı”, “tecavüz”, “cinayet” gibi suçlardan tutuklananların böyle kolayca tahliye edilmesi kadına yönelik şiddetin kapısını aralayan bir tutum oldu.

Bu duruşmada savcılık Musa Orhan‘ın tutuklanmasını istedi

Eski uzman çavuş Musa Orhan’ın "nitelikli cinsel saldırı" suçundan yargılandığı davaya Siirt 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. 

Bugün yapılan duruşmaya, İpek Er’in ailesi ve avukatları, Siirt Barosu, Diyarbakır Barosu, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), İnsan Hakları Derneği (İHD), Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, yerine kayyım atanan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Songül Korkmaz katıldı.

Adliye çevresinde ve adliye içinde yoğun güvenlik önlemleri alınırken, duruşmayı izlemek için gelen gazeteciler adliyeye alınmadı.

Avukatların savunmasıyla başlayan davada mütalaa veren savcı, sanığın nitelikli cinsel saldırı suçundan cezalandırılmasını, aynı zamanda hükümle beraber tutuklanmasına karar verilmesini talep etti. 

Mahkeme heyeti, tutuklanma taleplerinin reddine karar vererek, duruşmayı 3 Aralık’a erteledi.

Tepkiler üzerine ihraç edilmişti

İpek Er, ölümünden önce bıraktığı mektupta, Musa Orhan'ın kendisine cinsel saldırıda bulunduğunu yazmıştı. 

Musa Orhan, kamuoyundan yükselen tepkiler üzerine 16 Temmuz 2020 tarihinde Jandarma Genel Komutanlığı'ndan ihraç edilmişti.



Bültene kayıt ol