Antikapitalist Çalışanlar: Dr. Larin Kayataş işine iade edilmelidir

15.09.2021 - 15:56

Antilapitalist Çalışanlar'ın Dr. Kayataş hakkındaki basın açıklaması.

Son yıllarda kamu yetkililerinin LGBTİ+’lara yönelik baskıları giderek arttı. Etkinlik yasaklama, gözaltına alma gibi idari kararlar sürekli hale getirildi. İktidarın en üst kademelerinden, Diyanet İşleri Başkanlığına kadar nefret söylemleri yaygınlaştırıldı.

LGBTİ+’ları düşmanlaştırmak, LGBTİ+ hareketinin kazanımlarını geri almak ve LGBTİ+ların mücadeleyle elde ettikleri görünürlüklerini ellerinden almak için sistematik bir baskı ve politika uygulanmakta. Tüm bu baskıcı ve ayrımcı politikalar çalışma yaşamına da yansımakta.  LGBTİ+’lar çalışma yaşamında, işten çıkarmalara, mobbinge ve baskılara maruz kalmaktalar. 

Dr. Larin Kayataş da LGBTİ+’lara yönelik şiddet dalgasından nasibini alan trans kadınlardan biridir. Dr. Kayataş, trans kadın olduğu için bir yıldır Taksim İlk Yardım Hastanesi acil servisinde pratisyen hekim olarak çalışırken, “Genel Ahlaka” aykırı davranışta bulunduğu ileri sürülerek işine son verildi. Dr. Larin Kayataş, çalıştığı bir yıl boyunca da sistematik olarak mobbinge ve baskıya maruz kaldı. Çalışmaya başladığının ilk gününde bir hastane çalışanı tarafından CİMER’e şikâyet edildi. Ardından İl Sağlık Müdürlüğü Dr. Larin’in hal ve hareketlerinin “genel ahlaka” uygun olmadığını ve doktorluk mesleğine yakışmadığını öne sürerek hukuk dışı bir soruşturma başlattı. Ve kendisi üç ay görevden uzaklaştırıldı. Görev dönüşünde, kendisine önce kınama sonra da görevden men cezası verildi. Dr. Kayataş’ın zorunlu görevi bitmediği için özel hastanelerde de çalışamadığından fiilen çalışma hakkı elinden alınmış durumda.

Dr. Larin Kayataş tüm sağlık emekçileri gibi mesleğini canla başla sürdürmekte olduğu gibi, mesleğini icra etmesine ilişkin hakkında herhangi bir şikâyet de yoktur. Dr. Larin Kayataş trans kadın olduğu için ayrımcılığa maruz kalmaktadır. Devlet memurluğu gerekçe gösterilerek kimsenin özel yaşamına müdahale edilemez. “Genel ahlak” adı altında başka bir yaşam tarzı dayatılamaz. Üstelik sağlık çalışanlarına en fazla ihtiyaç duyulduğu pandemi sürecinde, hiç kimse özel hayatı öne sürülerek işten çıkartılamaz. Birinin cinsel yönelimi nedeniyle işten çıkarılması ayrımcılık suçudur. Hiçbir hukuki gerekçe olmadan Larin Kayataş’ı işten çıkaran İl Sağlık Müdürlüğü açıkça suç işlemektedir.

Dr. Kayataş’ın “genel ahlak” gerekçesi ile işten çıkarılması, aynı bahaneyle başka çalışanların da işten çıkarılmasının yolunu açmaktadır. Bu nedenle sendikalar LGBTİ+’lara yönelik baskılara karşı mücadele etmeli, Dr. Larin Kayataş’ın işe iade edilme mücadelesine destek vermelidir.

LGBTİ+’ların hakları, insan haklarıdır ve çalışma hakkı bu hakların en başında gelmektedir. Dr. Larin Kayataş hemen işine iade edilmelidir.

Antikapitalist Çalışanlar



Bültene kayıt ol