DSİP: Kahrolsun ABD ve NATO işgali! Kahrolsun Taliban'ın baskıcı yönetimi!

17.08.2021 - 13:26

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP), Afganistan'da işgalci ABD ve NATO'nun yenilmesi, Taliban yönetiminin baskıcı karakteri ve Türkiye'de ırkçılar tarafından dikkat çekilen Afganistan göçmenleri ile AKP iktidarının izlediği tutum hakkında bir açıklama yaptı.

DSİP'in açıklaması:

Afganistan'da ABD ve NATO askerlerinin çekilmesinin ardından ilerleyişini sürdüren Taliban örgütü, 15 Ağustos Pazar günü başkent Kabil'e girdi ve ülkenin kontrolünü ele geçirdi.

Önce Rusya’nın, sonra ABD’nin Afganistan’ı işgali, burayı yaşanacak bir yer olmaktan çıkarmıştı. Emperyalist devletlerin bölgeye yönelik saldırıları ve bölgedeki rüşvetçi kukla hükümetler, Taliban’ın tekrar güçlenmesine yol açtı. İşgalin yol açtığı yoksulluk ve sefalet ve işgalci orduların vahşetine duyulan nefret, birçok Afgan gencini Taliban saflarına kattı.

Afganistan’da yaşananlar, küresel hegemonya için dünyaya meydan okuyan ABD’nin yeni bir başarısızlığıdır, yenilgisidir.

Taliban’ın ilerleyişi ile birlikte Afganistan’da yaşayan halklar, kadınlar, LGBTİ+’lar, işçiler, emekçiler kendilerini tehdit altında hissetmeye ve yurt dışına göç etmeye başladılar. Çünkü bu örgüt 1996-2001 yılları arasında baskıcı bir yönetim sergilemiş, Afgan halkları ve bütün dünya bunu görmüştü. 

Taliban örgütü, ABD’nin yarattığı, eli kanlı bir örgüttür. Taliban’ın Afgan halklarına ve emekçilerine verebileceği hiçbir şey yoktur. Aksine Afganistan halklarını, kadınları, LGBTİ+’ları, işçileri, emekçileri şimdi korkunç günler beklemektedir. Ama bütün bunların sorumlusu, Taliban örgütü ile birlikte ve ondan daha fazla işgalci ABD-NATO emperyalizmidir. 

Türkiye, Afganistan’daki işgalin başından beri ABD ile beraber davranıyor. Şimdi ABD ve NATO geri çekilirken Türkiye hâlâ NATO ittifakının bir parçası olarak Afganistan’da asker bulunduruyor. Öte yandan hükümet yetkilileri Taliban’la ilgili olumlu mesajlar vererek, Taliban iktidarında da bölgede bir güç olarak bulunma isteklerini dile getiriyor. 

Türkiye’de kendini muhalif addeden bir kesim ise Afgan göçmenlerin kabul edilmemesi ve geri gönderilmesi gerektiğini savunuyor. Yüz binlerce insan canını kurtarmak için Afganistan dışına çıkmaya çalışırken meseleyi “Türkiye’ye dönük şeriatçı bir komplo” olarak görenler bu göçmenlerin Taliban’dan kaçtığını göremeyecek kadar dar görüşlü davranıyorlar. AKP iktidarı ise yıllardır göçmenlere mülteci statüsü tanımayı reddediyor, tıpkı Suriyeli göçmenler gibi Afganistanlı göçmenler de güvencesizlik, yoksulluk ve ayrımcılıkla karşı karşıya. 

Afganistan’da ABD emperyalizmi yenilmiştir. Ama şimdi iktidara gelen Taliban örgütü de Afgan halklarına demokratik, özgür, eşitlikçi bir ülke sunmayacaktır. Aksine Afganistan’da her türlü ayrımcılık, eşitsizlik katlanarak artacaktır. Özellikle kadınlara ve LGBTİ+’lara yönelik ayrımcılık, baskı ve şiddet artacaktır. 

Afganistan’da ezilen, dışlanan, ayrımcılığa uğrayan kesimlerin yanındayız. Taliban’dan kaçan Afgan göçmenlerle dayanışma içindeyiz. 

Kahrolsun ABD ve NATO işgali! 

Kahrolsun Taliban'ın baskıcı yönetimi!

Afganistan'daki askerler geri çekilmeli!

Yaşasın Afganistan halkının eşit, özgür, demokratik bir dünya için mücadelesi!

DSİP GYK

17.08.2021



Bültene kayıt ol