TÜİK, enflasyon araştırması yapan akademisyenleri susturmak istiyor

07.05.2021 - 18:08

TÜİK, enflasyon verilerini kendisinden farklı olarak açıklayan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Ekonomist Prof. Dr. Veysel Ulusoy’un başında olduğu, ekonomi konusunda uzman bilim insanlarından oluşan ENAG, Eylül 2020 tarihinden bu yana enflasyon hesaplaması yapıyor ve sonuçlarını kamuoyu ile paylaşıyor.

TÜİK 2020 yılsonu enflasyonunu yüzde 14.60 olarak açıklarken, ENAG oranı yüzde 36.72 bulmuştu.

Suç duyurusunun nedeni, 5429 sayılı Türkiye İstatistik Kanununun 6. maddesinin üçüncü fıkrasına muhalefet. Suç duyurusunun şubat ayında TÜİK başkanlığından alınan Muhammed Cahid Şirin'in yerine vekaleten atanan Ahmet Kürşad Dosdoğru döneminde yapıldığı ortaya çıktı. 

ENAG, enflasyonu piyasadaki verileri baz alarak hesaplıyor. TÜİK'e rakip olmak değil, ayrı bir inisiyatif gibi -tıpkı Harvard Üniversitesi gibi, ABD ve Almanya'daki örnekler gibi- veri toplayarak sorgulama yapıyor. Anayasanın 27. maddesi ile TÜİK kanununun 6. madde 3. Fıkrası bu duruma izin veriyor. TİK’in yapmak istediği, gerçeklerin açıklanmasını engellemek, ENAG’ı susturmaya çalışmak.

Dün akşam katıldığı bir televizyon programında Türkiye İstatistik Kurumu’nu (TÜİK) savunan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, "Kesinlikle TÜİK'in rakamlarla oynaması, yüzde 30-40'lık bir enflasyon söz konusu değil. Tarihte ilk defa TÜİK, bu grup (ENAG) ile ilgili suç duyurusunda bulundu. Bu grubun amacı TÜİK'i itibarsızlaştırmak" ifadelerini kullanmıştı.

Ancak çarşıya, pazara, alışverişe çıkan halk, Elvan’ın değil ENAG’ın dediklerinin doğru olduğunu kendisi görüyor.



Bültene kayıt ol