İtalya: İktidardaki faşistler göçmen düşmanlığı yapıyor

07.11.2022 - 09:27

İtalya’da faşist ve Mussolini hayranı başbakan Giorgia Meloni liderliğindeki hükümet 1000’den fazla göçmen taşıyan dört gemiye engel çıkartmaya devam ediyor. İnsani yardım grupları tarafından organize edilen gemilerin kurtulması için İtalya’da hiçbir limana yanaşmalarına izin verilmedi. Hükümet, tüm limanları göçmenleri kurtarmaya çalışan gemilere kapattı.

İçişleri Bakanı Matteo Piantedosi, gazetecilere, bir Alman göçmen kurtarma gemisinin çocukları ve acil sağlık sorunları olanların karaya çıkması için Sicilya'ya gelmesine izin vereceğini, ancak geminin daha sonra göçmenlerin geri kalanıyla birlikte uluslararası sulara dönmesi gerektiğini söyledi.

Alman bayraklı Humanity 1 isimli gemide 179 göçmenin, Norveç bayarklı Ocean Wiking isimli gemide 234 kişinin olduğu söyleniyor. Fransa ve Almanya Akdeniz'de insani yardım grupları tarafından kurtarılan ve bazıları iki haftadan uzun süredir denizde mahsur kalan 1000'den fazla kişiye güvenli bir liman vermesini İtalya’dan talep ediyor.

İtalya’daki aşırı sağcı yetkililer sadece limanları kapatmakla kalmayıp STK’ların kurtarma çabalarını da eleştiriyorlar. İçişleri Bakanı STK’ların kurtarma işlemlerini düzgün bir şekilde koordine etmediğini ve prosedürü ihlal ettiğini söyleyerek yeni tedbirler ilan ederek limanları kapattı.

Birleşmiş Milletler Mülteci Ajansı’na göre ise kıyı devletleri kurtarma gemilerinden insanları “mümkün olan en kısa sürede” kabul etmekle yükümlüdür ve hükümetler hayatta kalanlara güvenli bir yer sağlamak için işbirliği yapmalıdır.

Fransa İçişleri Bakanı BM’nin bu görüşünden yola çıkarak "İtalya'nın gemiyi memnuniyetle karşılayacağından ... İtalya'nın uluslararası hukuka saygı göstereceğinden şüphemiz yok" açıklamasını yaptı.

Sınır Tanımayan Doktorlar tarafından işletilen ve yine Norveç tarafından işaretlenen Geo Barents gemisi, 60 refakatsiz çocuk ve çocuklu ve yaşlı aileleri de dahil olmak üzere 572 kişiyi taşıyor.

Göçmenler çok zor koşullarda denizin ortasında bekliyorlar. 

İtalya’nın limanlarını açması için uluslararası bir baskının örgütlenmesi acil bir gereklilik.



Bültene kayıt ol