Muhammed İsa Abdullah gözaltında, geri gönderme merkezinde tutuluyor

21.09.2022 - 13:32

Devletin özel baskı uyguladığı Ankara'daki Saab Cafe'nin sahibi Muhammed İsa Abdullah, Akyurt Geri Gönderme Merkezi'nde tutuluyor. Hakkındaki sınır dışı etme kararının uygulanmasından endişe ediliyor.

Muhammed İsa Abdullah'ı destekleyip, davasını takip edenler her türden hukuki yola başvurucaklarını duyurdu.

Üniversiteyi Türkiye’de okuyan, Ankara Kızılay’da ortaklarıyla açtığı Somali lokantası Saab Cafe’yi işleten Somalili Muhammed İsa Abdullah, oturma izninin iptal edilmesinden sonra hukuki süreç devam ederken geri gönderme merkezine götürülmek üzere gözaltına alındı. Abdullah, iki yıl boyunca Ankara Emniyeti’nin gözaltı, tehdit, isim değişikliği, tabela boyama gibi baskılarına maruz kalıyordu. “Burayı Türkleştireceğiz, Somalilileri söküp atacağız” tehditlerine maruz kalmıştı.

Gözaltı kararını duyuran HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Muhammed İsa Abdullah’ın AYM başvurusu ve idari davası devam ederken geri gönderme merkezine götürüleceğini söyledi.

Muhammed İsa Abdullah ile görüşen Avukat Halim Yılmaz, Abdullah’ın Çankaya Karakolu’na götürüldüğünü, oradan Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Şubesi’ne, sonrasında da Akyurt Geri Gönderme Merkezi’ne gönderildiğini söyledi.

Muhammed İsa Abdullah, Twitter hesabından yaptığı son paylaşımlarında yaşadığı baskıyı anlatmıştı. 18 Haziran’da derdini Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Twitter hesabından attığı birkaç tweet ile anlatmaya çalışmış “Sayın Cumhurbaşkanım son 9 aydır kardeşliğimizi ve çabalarınızı baltalamak isteyenler var, bizim üzerimizden her türlü algı, zulüm, hukuksuzluk yapan bir zümre var” demişti.

İki yıldır Ankara’da Kızılay bölgesinde Afrikalı göçmenler tarafından işletilen işyerleri sistematik polis baskısı altında tutuluyor.

Özellikle Altındağ’da gerçekleşen saldırılardan sonra denetimler sıklaşmış, işyeri isimlerini Türkçeleştirmek, işyerlerini Türk vatandaşlarına devretmek gibi baskılar devreye girmiş, bu arada işyeri sahipleri gözaltına alınıp, bırakılmıştı.

Süreç içinde 9 Afrika kökenli işveren hakkında sınır dışı kararı çıkarıldı, pek çok dükkân kapandı, kapanmayanlar ise isimlerini Türkçeleştirdiler.

2019’da açtığı Somali Restoran’ının adını polis baskısının ardından Güzelyurt Lokantası’na çeviren ve daha sonra da ortaklarıyla Saab Cafe’yi açan Somalili Muhammed İsa Abdullah’ın oturma izni, baskılara karşı kamuoyunda ses çıkardığı için iptal edildi. Kararın ardından Ankara İdare Mahkemesi’ne itirazda bulunan Abdullah, olumsuz sonuç almasının ardından Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu, süreç halen devam ediyor.

Marksist.org gelişmeleri aktarmaya devam edecek.



Bültene kayıt ol