Lahey'de 2. gün: İsrail Gazze'deki katliamı yüzsüzce savundu

12.01.2024 - 15:21

Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) soykırım suçlamasıyla yargılanan İsrail, davacı Güney Afrika'yı suçladı. Gazze'de yaşayanların topyekun katliama maruz bırakılmasını "kendini savunma hakkı" olarak sundu.

Hollanda'nın Lahey kentindeki mahkemenin ikinci günü İsrail devletinin savunmasıyla geçti. 

Mahkeme salonunun önünde Filistin halkını destekleyenler yine seslerini yükseltti. Aralarında siyonizme karşı Yahudiler de vardı. Hep birlikte Güney Afrika'ya destek verdiler ve Gazze'ye saldırıların durdurulması talebini dile getirdiler.

Aynı anda İsrail ordusu saldırılarına devam etti:

  • Filistin Kızılay'ı, İsrail'in Deir el-Balah'ın el-Maşa'la bölgesine düzenlediği hava saldırısında 9 Filistinlinin öldüğünü, 13 kişinin de yaralandığını bildirdi.
  • Save the Children örgütü, en az 10 bin çocuğun, yani Gazze'deki toplam çocuk nüfusunun yüzde 1'inin öldürüldüğünü söyledi.

Siyonizme karşı Yahudiler Gazze'deki katliamı mahkeme önünde protesto etti.

Soykırımcıların argümanları

İsrail'i temsil eden avukatlar savunmalarını şöyle yaptı:

► 'Güney Afrika taraflıdır. Hamas ile ile ilişkileri vardır.' Burada Batı devletlerinin Hamas'ı terör listesine aldıklarına dayanarak kendi eylemlerini meşrulaştırmak istediler. Oysa G. Afrika'nın İsrail ile de ilişkileri vardı ve duruşmanın ilk gününde İsrail'in davaya katılmasını teşekkürle karşılamışlardı. Hamas ise 2006'da gerçekleşen seçimlerde Gazze'de çoğunluğun oylarını almıştı. İsrail'in ablukası ve saldırıları nedeniyle tekrar seçim olmadı.

► İsrail savunması, Filistin direniş güçlerinin Gazze ablukasından çıkıp İsrail yurttaşlarını öldürmesine odaklandı. 7 Ekim 2023'te düzenlenen Hamas saldırısında ölü sayısı 1.139 kişiydi. Bunun üzerine Gazze'ye yapılan ağır bombardımanlarda 23 bin 700'den fazla kişi sivil öldürüldü. İsrail avukatları, bir halkın topluca cezalandırılması suçlamasına yanıt vermedi.

► Siyonist işgalcilerin tarihsel argümanı olan, korsan devlet İsrail'in kendini savunma hakkı savunmanın merkezine konuldu. Elbette yalanlarla. İsrail avukatları, sivilleri koruduklarını ve hastaneleri vurmadıklarını iddia etti.

► İşgalcilerin yoğunlaştığı nokta UAD'ın ara kararında Gazze'ye yapılan askeri saldırıların durdurulmasının çıkmasını engellemekti. Mahkemenin alabileceği geçici tedbirlerden korktuklarını ve tanımayacaklarını üstü örtülü bir şekilde dile getirdiler.

► Hamas'ın elindeki rehinelerin fotoğraflarını gösterdiler. Rehinelerin aileleri kitlesel eylemlerle aşırı sağcı Netanyahu hükümetini suçluyor ve Gazze'ye yapılan askeri harekatın durdurulmasını istiyor.

Duruşmayı takip eden birçok kişi İsrail'in yarattığı vahşeti soğukkanlılıkla savunmasına hayret edip, tepki gösterdi. Mahkeme ara kararını bir kaç gün içinde açıklayacak. Gerçekleşmekte olan bir soykırımı durdurmak, insanlığın geleceği için acil bir görevdir.

Filistin'e Özgürlük Platformu'na katılalım. Küresel dayanışmayı ve mücadeleyi  büyütelim. Soykırım bir daha asla!



Bültene kayıt ol