İsrail Gazze Şeridi'ndeki hastaneleri hedef aldı

12.11.2023 - 09:38

İsrail, Gazze'ye yönelik saldırılarının son aşamasında hastaneleri bombalıyor. Askerleri Cumartesi günü (11 Kasım) Gazze'nin en büyük hastane kompleksi olan El Şifa'nın ön kapılarına ulaşmıştı.

Burası binlerce yaralı ve yerinden edilmiş insanın şiddetli bombardıman altında mahsur kaldığı yer. El Şifa Hastanesi'nin müdürü Muhammed Ebu Selmiya, kuşatma altındaki tesisin içinden El Cezire'ye'ye yaptığı açıklamada "Ölümden dakikalarla uzaktayız" dedi. Güç ve yakıtın tükenmesinin ardından sağlık operasyonları askıya alınmak zorunda kaldı.

Ebu Salmiya, İsrail güçlerinin El Şifa'nın binalarını hedef aldığını ve hastane yerleşkesi içinde hareket eden herkesin İsrailli keskin nişancılar tarafından saldırıya uğradığını söyledi.

"İçeride doğan bebeklere yardım eli uzatmak için kuvöze ulaşmaya çalışan sağlık ekibinin bir üyesi vurularak öldürüldü" dedi. "Kuvözde bir bebeğimizi kaybettik, yoğun bakım ünitesinde de genç bir adamı kaybettik."

Şu anda El Şifa'da bulunan Gazze Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Yusuf Ebu El Reş, hastanedeki tüm jeneratörlerin kapalı olduğunu ve tüm güç kaynaklarının kesildiğini söyledi. "Kuvözlerde 39 yeni doğmuş bebeğimiz var, bu bebekler ölüme karşı savaşıyor" dedi. 

"Hastane çevresinde şiddetli silah sesleri duyuluyor, yoğun bakım ünitesine birkaç dakika önce bir havan topu mermisi düştü. Her yerde kan var, temizleyemiyoruz bile." 

İsrail, El Şifa'nın Hamas'a ait bir komuta merkezini koruduğunu iddia ederken, hastane müdürü bu suçlamayı "tamamen yalan" diyerek reddetti. Hamas da iddiaları reddediyor.

Başka bir yerde İsrail tankları Gazze'nin en büyük sağlık tesisini kuşattı. Gazze'nin kuzeyindeki Al Nasr hastanesi ve Al Rantisi Çocuk hastanesinin başında bulunan Mustafa al-Kahlout CNN'e yaptığı açıklamada, "Tamamen kuşatılmış durumdayız ve ayrılamıyoruz. Elektriğimiz yok, hastalar için oksijenimiz yok, ilacımız ve suyumuz yok. Akıbetimizi bilmiyoruz" dedi.

Batı Şeria'da İsrail ile işbirliği yapan Filistin Yönetimi Sağlık Bakanı Mai al-Kaila bile İsrail güçlerini Gazze'nin en büyük hastanesini beyaz fosforla bombalamakla suçladı:

"Bu uluslararası alanda yasaklanmış bir silah. İsrail'in El Şifa Hastanesi'ni beyaz fosforla bombalamasının hesabını kimden soracağımızı merak ediyoruz." 

İsrail güçlerinin Gazze'de bir "soykırım" gerçekleştirdiğini de sözlerine ekledi: "Kaçınılmaz ölüm Gazze hastanelerindeki hastaların kaderi haline geldi. Biz bundan İsrail'i, Birleşmiş Milletleri ve uluslararası toplumu sorumlu tutuyoruz."



Bültene kayıt ol