Sri Lanka işçi sınıfı ayakta

08.03.2023 - 10:15

Geçtiğimiz yıl Nisan ayında iflasını ilan eden Sri Lanka’da başkan Ranil Wickremesinghe “kurtuluş reçetesi” olarak IMF’nin planını uyguluyor. Kamu harcamalarında kesintiler, elektrik zamları ve vergi artışları halkı giderek yoksullaştırırken, bunlara karşı gelişen tepkilere de tıpkı AKP gibi “grev yasağı” ile set çekilmek isteniyor. Fakat geçtiğimiz hafta yaşananlar, işçi sınıfının bazı bölümlerinin bunu aşmak için de greve gittiğini gösterdi.

Borç krizi ve tepedeki yöneticilerin yanlış tercihleri sonucu büyük bir ekonomik krizle boğuşan ülkede, geçtiğimiz yıl kitle gösterileri eski başkan Gotabaya Rajapaksa’yı koltuğundan etmişti. Onun yerine gelen Wickremesinghe, benzer bir öfke dalgasıyla karşı karşıya kalmamak için o gösterilerin içinde yer alan bazı bileşenlere de tavizler vermeye çalışıyor.

Fakat yoksulluğun yarattığı öfke durmuyor. Geçen haftaki grevde bankalar, hastaneler, üniversiteler, limanlar kapandı ve hayat durdu. Başkan “zorunlu hizmetler”in devam etmesi gerektiğini söyleyerek grevleri yasadışı ilan etti. Ancak örneğin liman işçileri yasağı tanımayarak grevlerini planlandığı gibi geçrekleştirdiler. Hastaneler de greve devam etti ve sadece acil servisler hizmet verdi. 

Sendika liderleri, devlet başkanının kendilerine vergileri düşüremeyeceğini, bunun IMF’nin verdiği “kurtarma” paketindeki bir koşul olduğunu söylediğini aktarıyorlar.

Öte yandan Wickremesinghe “kaynak yetersizliği” nedeniyle yerel seçimleri de erteledi. Muhalefet onu demokrasiyi boğmakla suçluyor. Seçim yapılmasını talep eden bir mitinge polisin saldırıları sonucu ise bir kişi hayatını kaybetti.

Ozan Tekin

(Sosyalist İşçi

 


Bültene kayıt ol