Ukrayna-Rusya savaşının yıldönümünde anma ve protesto eylemleri yapıldı

26.02.2023 - 16:37

Ukrayna-Rusya savaşının birinci yıl dönümü nedeniyle birçok ülkede yapılan eylemlerde savaşta hayatını kaybedenler anılırken Ukrayna’ya destek verildi.

Ukrayna-Rusya savaşının birinci yıl dönümü nedeniyle birçok ülkede anma ve savaş karşıtı eylemler yapıldı, Ukrayna’ya destek verildi.

ABD’nin başkenti Washington’da bulunan Rusya Büyükelçiliği önünde, Ukrayna-Rusya savaşının 1. yılı dolayısıyla gösteri düzenlendi. Rusya Büyükelçiliği binasına Ukrayna bayrağı yansıtıldı. Gösteride mumlar yakıldı, savaşta hayatını kaybedenler anıldı.

ABD’nin Chicago eyaletinde bulunan St. Volodymyr ve Olha Kilisesi'nde, Rusya-Ukrayna savaşının birinci yıl dönümü dolayısıyla savaşta hayatını kaybedenler anıldı ve Ukrayna'ya destek gösterisi düzenlendi.

Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan Zafer Takı'nda (Arc de Triomphe) tören düzenlendi. Sembolik olarak ateş yakılan törene hükümet üyeleri de katıldı.

İtalya'nın Milano kentinde, barış mitingi düzenlendi.

İspanya'nın pek çok kentinde savaş karşıtı gösteriler düzenlenerek, Ukrayna'ya destek verildi. Başkent Madrid'de şehir merkezinde düzenlenen gösteride, "savaşa hayır" sloganı atıldı.

Polonya'nın Krakow kentinde, savaşta hayatını kaybedenler anıldı ve Ukrayna'ya destek gösterisi düzenlendi. Göstericiler, Krakow'daki Rus Konsolosluğu önünde toplandı.

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de, savaşta hayatını kaybedenler anıldı ve Ukrayna'ya destek gösterisi düzenlendi. Göstericiler, Budapeşte sokaklarında Rusya Büyükelçiliği'ne doğru yürüdü.

Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da, savaş karşıtı gösteri düzenlendi.

Slovakya'nın Kosice kentinde Ukrayna'ya destek gösterisi düzenlendi.

Peru'nun başkenti Lima’da, Rusya Büyükelçiliği önünde bir grup Ukraynalı, Ukrayna-Rusya savaşının 1. yılı dolayısıyla gösteri düzenledi.

Meksika'nın başkenti Meksiko'da bulunan Bağımsızlık Meleği heykeli çevresinde bir araya gelen Ukraynalı ve Meksikalılar gösteri düzenledi.

ABD’nin başkenti Washington DC ve San Francisco’da Ukrayna ile dayanışma eylemleri düzenlendi.

Savaşın tablosu

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin paylaştığı verilere göre, savaş başladığından beri Ukrayna'da 6 bin 826 sivil öldü, 10 bin 769 sivil yaralandı. Uluslararası Gazeteciler Federasyonu'nun (IFJ) verileri ise Ukrayna'da 2022 yılında 12 gazetecinin öldürüldüğünü ortaya koydu.

Bu süre içinde 7 milyon 863 bin 339 Ukraynalı ülkelerini terk ederek Avrupa ülkelerine sığınırken 6,5 milyon kişinin ise savaş sebebiyle ülke içinde zorla yerinden edildiği tahmin ediliyor.



Bültene kayıt ol