Zaporijya nükleer santraline saldırılar felakete yol açabilir

15.08.2022 - 09:47

Zaporijya Nükleer Santrali top atışlarının hedefi oldu. Ukrayna'nın güneydoğusunda, Rus güçlerinin kontrolündeki bölgede yer alan Zaporijya nükleer enerji santrali, tesise hafta sonu düzenlenen saldırılar üzerine yeniden odak noktası haline geldi.

Ukrayna saldırılardan Rus güçlerini sorumlu tutarken, Rusya da tam tersine sorumluluğu Ukraynalı güçlerin üzerine atıyor.

Santral geçen hafta da saldırıların hedefi olmuş, Ukrayna ve Rusya birbirlerini sorumlu tutmuştu.

Ukrayna, Rusya’nın santral ve çevresini bir askeri üsse çevirip, Ukrayna’nın karşılık veremeyeceğini bilmesine rağmen buradan Ukrayna topraklarına saldırı düzenlediğini savunuyor.

Moskova ise iddiaları reddediyor. Mart ayında Rus güçlerinin kontrolüne geçen tesis hala Ukraynalı teknisyenler tarafından işletiliyor.

Ukrayna’nın nükleer enerji kurumu Enerhoatom, saldırılar nedeniyle santralde görevli olan Ukraynalı personelin vardiya değişiminin gerçekleşemediğini ve içerdeki çalışanların işlerine devam etmek zorunda kaldığını belirtiyor.

Zaporijya, dünyanın dokuzuncu, Avrupa'nın ise en büyük nükleer enerji santrali, Ukrayna'nın dört nükleer enerji santralinden biri. Tesislerin hepsi, ülkenin toplam elektrik enerjisi ihtiyacının yarısını karşılıyor.

Cuma günü yapılan saldırılar yüksek voltajlı bir enerji hattını vurulmasına yol açtı. Bu da bir reaktörün operatörlerle bağlantısının kesilmesine neden oldu, ancak nükleer sızıntı tespit edilmedi.



Bültene kayıt ol