Myanmar’da katil askeri cunta, darbe karşıtı dört aktivisti idam etti

27.07.2022 - 12:17

Myanmar’da darbeci ordu, darbe karşıtı dört aktivisti idam etti.

Eski milletvekili Phyo Zeya Thaw, yazar Ko Jimmy, Hla Myo Aung ve Aung Thura Zaw’un idamları uluslararası toplum tarafından kınandı.

İnfazların ne zaman ya da hangi yöntemle gerçekleştiği açıklanmadı.

Aktivistlerin idam edileceği Haziran ayında açıklanmıştı. Myanmar’da yürürlükte olan idam cezası 1988’den beri uygulanmıyordu.

İdam edilenlerden Phyo Zeya Thaw, Demokrasi İçin Ulusal Birlik Partisi (NLD) üyesiydi. Phyo'nun eşi Thazin Nyunt Aung, kocasının idam edileceği bilgisinin kendisine aktarılmadığını söyledi.

Eski milletvekili Aung San Suu Kyi de idam edilenler arasındaydı.

 

Darbecilerin mahkemelerinde hukuk dışı yargılamalar yapıldı

Ocak ayında basına kapalı görülen ve insan hakları örgütlerinin adil ve şeffaf olmamakla suçladığı davada dört aktivist idam cezasına çarptırıldı.

Phyo Zeya Tha ve Kyaw Min Yu’nun temyiz başvuruları Haziran ayında reddedildi.

53 yaşındaki Kyaw Min Yu, Myanmar’da askeri cuntaya karşı demokrasi yanlısı eylemler yapan 1988’deki öğrenci hareketinin öncülerinden 88 Kuşağı Öğrenciler Örgütü’nün ileri gelen isimlerinden biriydi. Demokrasi yanlısı eylemlerdeki rolü nedeniyle geçmişte defalarca hapis yatmış, 2012 yılında serbest bırakılmıştı, darbe sonrası Ekim 2021’de gözaltına alındı.

41 yaşındaki Phyo Zeya Thaw, Demokrasi İçin Ulusal Birlik Partisi (NLD) milletvekiliydi. Geçmişte hip hop sanatçısı olan Phyo, cunta karşıtı şarkı sözleri nedeniyle askeri yönetimin tepkisini çekiyordu ve "terör suçlamalarıyla" Kasım ayında gözaltına alındı.

BM Genel sekreteri: İdamlar, yaşam, özgürlük ve güvenlik haklarının ihlalidir

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, ordunun dört aktivisti idam etme kararının “yaşam, özgürlük ve güvenlik haklarına küstah bir saldırı” olduğunu ifade etti.

Myanmar’da 2021 yılında askeri darbe gerçekleştirildi. Askeri cunta, Aung San Suu Kyi tarafından Şubat 2021’de kurulan hükümeti feshetmiş, akabinde gerçekleşen protesto gösterileri sert bir şekilde bastırılmıştı.

Askeri yönetime muhalif olarak kurulan Myanmar Ulusal Birlik Hükümeti idamları kınadı ve uluslararası topluma “katil askeri cuntayı zulüm ve cinayetleri nedeniyle cezalandırması” çağrısı yaptı.

114 kişi hakkında idam cezası 

Myanmar’da askeri cuntanın yönetime gelmesinden bu yana darbe karşıtı tüm kesimlere, yerel milisler ve muhalif aktivistlere baskılar arttı.

Cunta, Aung San Suu Kyi’nin açık ara kazandığı genel seçimlere hile karıştırıldığını ileri sürmüştü. İddia seçim komisyonu yetkilileri tarafından reddedilmişti.

Darbeden sonra Suu Kyi ev hapsine alınmış, yolsuzluk ve devlet sırlarını ifşa etme gibi bir dizi suçlamayla karşılaşmıştı. Suu Kyi suçlu bulunması durumunda 150 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.

Myanmar’da ordu tarafından öldürülen, hapse atılan ya da gözaltına alınanların listesini tutan Siyasi Mahkumlara Yardım Derneği, darbeden bu yana 14 bin 847 kişinin tutuklandığını, 2114 kişinin de güvelik güçleri tarafından öldürüldüğünü belirtiyor.

Myanmar’da darbeci askeri mahkemeler, tutuklulardan 2'si çocuk 114 siyasi mahkûm hakkında idam kararı verdi.

 



Bültene kayıt ol