İtalya’da “Mimmo” Lucano ile dayanışma eylemleri yapıldı

02.10.2021 - 01:54

İtalya’da göçmen dostu, eski belediye başkanı “Mimmo” Lucano ‘ya hapis cezası verildi. Mahkemenin kararı, ülkenin pek çok kentinde yapılan eylemlerle protesto edildi.

Uzun yıllar İtalya’nın güneyinde bulunan Riace kasabasının belediye başkanlığını yürüten Domenico “Mimmo” Lucano, göçmen kanununu kötüye kullanmak suçlamasıyla 13 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı. Lucano’ya verilen ceza ülkenin Milano, Firenze, Riace, Padova ve diğer birçok kentinde düzenlenen eylemlerle protesto edildi.

Onlarca göçmen dostu ve aktivist “dayanışma suçsa biz de suçluyuz” diyerek Lucano’yu sahiplendi. İtalya’nın aşırı-sağcı eski içişleri bakanı Matteo Salvini tarafından hedef gösterilen Lucano, Salvini’nin başını çektiği göçmen karşıtı kanunların yasalaştırıldığı dönemde yargılanmaya başlamıştı.

Hakkındaki tek somut iddia, ülkesinde zorla seks işçiliği yapmak zorunda bırakılan Nijeryalı bir kadının, oturum iznini kaybetmemek ve kaçıp geldiği koşullara geri dönmemek için İtalya vatandaşı bir erkekle evlenmesine aracılık etmek olan Mimmo Lucano, aldığı cezanın ardından "Hiçbir sözüm yok, beklemiyordum" dedi. “Olumsuz bir imaja sahip olan topraklarımın kurtuluşuna katkıda bulunabileceğimi düşündüm. Unutulmaz, harika bir deneyimdi” ifadelerini kullanan Lucano konuşmasını “Hayatım boyunca ideallerin peşinden koştum, mafyaya karşı savaştım; ben en arkada kalanlardan, mültecilerden yana oldum. Ve avukatlara ödeyecek param bile yok ... bugün benim için her şey bitiyor. Adalet yok" sözleriyle bitirdi.

 “Riace Modeli”

Belediye başkanı olduğu Riace kasabasında uyguladığı göçmen entegrasyon politikalarıyla ulusal ve uluslararası bir üne kavuşan Domenico Lucano, göreve başladığı 2004 yılından itibaren “Riace Modeli” de denilen projeleri hayata geçirmeye başladı.

Bölgeye ilk olarak ise 1998 yılında Türkiye ve Irak’tan gelen Kürt göçmenleri taşıyan bir gemi yanaşmıştı. Yerel ekonominin bozulması nedeniyle yaşanan iç göçün ardından boşalan şehre Afrika ve Orta Doğu’dan gelen göçmenlerin yerleşmesine öncülük eden Lucano’nun çabaları sayesinde kullanılmayan evler yeniden kullanıma kazandırıldı, insanlara istihdam yaratacak alanlar açıldı ve okullar eğitime devam etti.

2018 yılında görev süresini doldurmasının ardından hakkında göçmenlik işlemlerinde sahtecilik, göçmenler için sahte evlilik düzenleyerek yasal olmayan şekilde iltica hakkı tanınmasına yardım etmek vb. suçlamalarla soruşturma başlatılan Lucano, geçtiğimiz 30 Eylül günü 13 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı. Yine 2018 yılında bir grup faşistin saldırısına uğrayan Mimmo Lucano için çeşitli dayanışma gösterileri düzenlenmişti. Aynı zamanda kendi kasabasından sürgün edilen Lucano’nun Riace’ye girişi de yasaklanmıştı.

Akdeniz ve Göçmenler

İtalya, Afrika’dan Avrupa’ya geçmek isteyen göçmenler için çok önemli bir bağlantı noktası. Birçok göçmen burayı kısa süreli bir istasyon olarak kullansa da İtalya’da 6 milyonun üzerinde göçmen olduğu biliniyor. Bunların yanında 600 binden fazla “illegal” göçmen de İtalya’da yasal bir yaşam kurmak istiyor.

Aşırı sağın ve faşist hareketlerin son yıllarda giderek yükseldiği ülkede sosyalist ve göçmen dostu bir belediye başkanının ceza alması ise sürpriz değil. Fakat 2018 yılında 6 siyah göçmeni silahla yaralayan ırkçı bir saldırganın 12 yılla Lucano’dan daha az ceza almış olması da önemli bir tartışmayı beraberinde getirdi. Bu gelişmenin ardından yakın zamanda düzenlenecek ve Lucano’nun da aday olduğu bölge seçimlerinden sosyalist adayların daha güçlü çıkması da oldukça önem kazandı. Ayrıca Domenico Lucano ile dayanışma amacıyla bir imza kampanyası da düzenleniyor. Şimdiye kadar 200.000’e yakında imzanın toplandığı kampanyaya buradan ulaşabilirsiniz.



Bültene kayıt ol