Dünyanın dört bir yanında ırkçılığa karşı eylemler

21.03.2021 - 09:42

Uluslararası Irkçılık Karşıtı Gün kapsamında “Irkçılığa Karşı Dünya” platformunun çağrısıyla hafta sonunda birçok ülkede eylem ve etkinlikler düzenlendi.

İngiltere’de Irkçılığa Karşı Ayağa Kalk (Stand Up to Racism) platformu ülkenin tüm yerellerinde diz çökme eylemleri düzenledi. Geçtiğimiz hafta cinsiyetçi sisteme ve polis şiddetine karşı binlerce kişinin sokağa çıktığı ülkede, dünkü eylemlerde de hükümetin polise daha fazla yetkiler veren yasa tasarısı protesto edildi. 

Londra’da Brixton, Islington, Walthamstow, Hackney, Tower Hamlets, Newham ve Ealing gibi semtlerde diz çökme eylemleri yapıldı. Bunun dışında Birleşik Krallık’ın Glasgow, Oxford, Brighton, Sheffield, Manchester, Chesterfield, Birmingham, Norwich, Nottingham, Hastings, Bournemouth, Liverpool, Leeds, Aberdeen, Walsall, Weymouth, Derby, Cardiff, Swansea ve Aberdeen gibi birçok yerinde de eylemler yapıldı. Bu eylemlerde “Siyahların Hayatı Önemlidir” sloganları ve göçmenlerle dayanışma vurguları öne çıktı.

Polonya’nın Varşova kentinde ırkçılık karşıtları insan zinciri kurdu. Rusya’nın Nizhny Novgorod kentinde bir grup gösteri yaptı. 

Yunanistan’da KEERFA (Irkçılığa ve Faşist Tehdide Karşı Hareket) başta Atina olmak üzere birçok kentte gösteri düzenledi.

Almanya’nın da pek çok kentinde ırkçılık karşıtları sokaklardaydı. Eylemlere katılan Die Linke milletvekili Christine Buccholz, “Irkçılar ve faşistler güçlüler. Ancak direnebiliriz. Birbirimize bağlıyız ve dayanışmamız kazanacak” dedi.

Viyana, Paris gibi başketlerde de eylem oldu. Katalonya’da ise ırkçılık karşıtları 10 ayrı noktada eylemler yaptılar. Danimarka’da “Irkçılığa ve Ayrımcılığa Karşı Birleş”in çağrısıyla üç büyük şehirde gösteriler oldu.

Aşırı sağın, ırkçılığın ve cinsiyetçiliğin yoğun olarak protesto edildiği eylemler Pazar günü de devam edecek.

Antikapitalistler: İklim krizini durdurabiliriz, ırkçılığı yenebiliriz!



Bültene kayıt ol