Katliam yasasına hayır!

30.05.2024 - 11:31

Hayvan, Yaşam, Özgürlük İnisiyatifi AKP tarafından meclise sunulan ve sokak köpeklerini topluca katletmeyi içeren yasaya karşı mücadele çağrısı yaptı. İnisiyatif'in açıklaması şöyle:

AKP hükümeti, sokakta yaşayan köpeklere dönük büyük bir katliama hazırlanıyor. Uzun zamandır nefret söylemleriyle yolu döşenen köpek katliamına izin veren yasanın yarın mecliste görüşülerek önümüzdeki hafta sunulması bekleniyor. Gazete Pencere’den Nuray Babacan’ın yazısına göre AKP’nin yasa teklifi bizzat Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla hızlandırıldı. Meclis tatile girmeden önce apar topar geçirilmeye çalışılacak yasa önerisi ile köpeklerin toplatılmaları ve bir ay içinde sahiplendirilmezlerse “uyutma” adı altında öldürülmeleri planlanıyor. 

AKP hükümeti, kendi hazırladığı Hayvanları Koruma Kanunu’nu uygulamıyor. Belediyeler, kısırlaştırma ve aşı için üzerlerine düşeni yıllardır yerine getirmedi. Hayvanlara dönük şiddet yıllardır cezasızlıkla ödüllendiriliyor. Sokakta yaşayan hayvanlar sebebiyle insanların zarar görmesinin sebebi köpekler değil, yaşam hakkını hiçe sayarak görevlerini yerine getirmeyen, barınak adı verilen toplama kamplarında hayvanlara eziyet eden, hayvanları ancak nefret politikaları söz konusu olduğunda hatırlayan hükümet, belediyeler ve kamu görevlileridir. Hâlihazırda yasayı çiğneyen tüm yetkililer hesap vermelidir. AKP hükümeti aslen zaten fiili olarak hayata geçirilen bir durumu şimdi yasal güvenceye kavuşturmaya çalışıyor. Her alanda olduğu gibi hukuk tanımazlık, şimdi hayvanlar üzerinden sürdürülüyor. 

AKP hükümeti, sokakta yaşayan hayvanlara dokunduğunda halkın ne tepki göstereceğini çok iyi biliyor. Tam da bu yüzden alelacele, Meclis tatile girmeden önce yasayı çıkarmaya çalışıyor. 1910 yılında İstanbul’un köpekleri toplatılıp, adı bu sebeple Hayırsızada’ya çıkan Sivriada’da ölüme terk edildiklerinde İstanbullular buna sert tepki vermişti. 

Bugün de sokakta yaşayan köpeklerin katledilmesine izin vermeyeceğiz. Bu yasa teklifi Meclis’ten geçmemeli. Nefrete karşı yaşam hakkını savunan herkesi bu yasa teklifi ortadan kalkıncaya kadar mücadeleye çağırıyoruz. 

Katliamı aklınızdan bile geçirmeyin! 

İzin vermeyeceğiz! 

Hayvan Yaşam Özgürlük İnisiyatifi 



Bültene kayıt ol