Küresel iklim grevini dijital alana taşıyan genç iklim aktivistleri anlatıyor.
Geleceğimiz için mücadeleye
Alışılmışın dışında zamanlar geçiriyoruz. Küresel düzeyde bir felaket, bir pandemi yaşıyoruz. Biliminsanları devletlere acil çağrı yapıyorlar, insanların evde kalmasını sağlamaya çalışıyorlar. Çoğu hükümet de bu çağrıya kulak verip toplum hayatında değişiklikler sağlıyorlar. Ancak bilim insanlarının yıllardır konuştukları ve acil çağrı yaptıkları bir başka konu daha var, iklim krizi. Aniden yayılan ve daha tedavisi olmayan bir virüsün yapabileceğinden çok daha fazla insanın hayatına kastedecek bir kriz var ortada, ama hükümetler ve şirketler bunu gözardı ediyorlar. Ekonomik hırs ve çıkarlarını gözetirken insanların hayatlarını yok sayan bu düzene dur demek için, ne olursa olsun ses çıkaracağımızı ve hakkımızı arayacağımızı bildirmek bizim görevimizdir.
Ne kadar sokakta yüzlerce insanla birlikte yürümemiş olsak da canlı yayınların yorumlarında slogan atıp kendi evlerimizde pankart kaldırdık. O anlarda herkes evindeydi ama hepimiz birlikteydik, eleleydik. Fiziksel izolasyon, sosyal mücadele!
Suda
***
Sisteme dur diyelim
3 Nisan Cuma günü Fridays For Future ( FFF Tr) ve Sıfır Gelecek olarak Türkiye’nin ilk dijital iklim grevini organize ettik. Bizim için çok heyecanlı bir deneyimdi, bir ilke imza attık. Tabii grevimizi başta planladığımız gibi Abbasağa Parkı’nda yapamayacak olmak bizi üzmüştü ama biz pes etmedik ve 20 gün kadar kısa bir süre zarfında mevcut şartlara adapte olup grevi dijitale taşıdık.
Bence bu grev bize ilk olarak Türkiye’deki yeşil hareketin gücünü gösterdi. O kadar adanmış, o kadar motive gençler ve yetişkinler var ki aramızda bu kadar kısa sürede, fiziksel olarak uzak olsak da bu kadar kapsamlı bir organizasyon gerçekleştirebildik. Bu gerçekten çok umut verici. Grevimizi canlı izleyen 2000 küsur kişi vardı, bu sayıya konserleri, twitter kampanyamızı ve kayıtları izleyen kişileri eklersek hemen hemen 20 eylüldeki kadar geniş bir kitleye ulaştığımızı söyleyebilirim.
Dün de gördük ki iklim aktivisti gençler geleceğin liderleri olursa o zaman başka bir dünya mümkün. Korona günlerinden ders çıkaralım ve artık bu dünyaya zarar veren sisteme bir dur diyelim.
Selin Gören
***
İklim krizi karantinaya alınamaz!
Biliyorsunuz ki 3 Nisan’da sokakta küresel iklim grevi yapacaktık. Ama Covid-19 virüsünün bu kadar yayılmasıyla birbirimizin sağlığını korumak adına evde kalmamız gerekiyor. Ama bizler biliyoruz ki iklim krizi karantinaya alınamaz. Biz de Türkiye’deki tüm Fridays For Future ekipleriyle birlikte bu iklim grevini dijitale taşıdık ve Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik. Bu grev için günlerce çalıştık, çok fazla toplantılar yaptık Zoom üzerinden. 3 Nisan’da da bu dijital iklim grevini başarıyla tamamladık. Bu süreç benim için çok heyecan verici ve motive ediciydi çünkü zorluklar karşısında pes etmeyip çözümler üreten arkadaşlarım var. Ben hepsine çok teşekkür ediyorum.
Son olarak, biz bu yola arkadaşlarımla ailemizden gizli bir şekilde başlamıştık ki bazılarımız için hala öyle. Çünkü ailelerimiz başımıza bir şey gelmesinden çekiniyor her olayda ve bizi bunlardan uzak tutmak istiyorlar. Korkmak en doğal şeylerden biri. Ama biz biliyoruz ki korkarak bir şeyleri değiştiremeyiz. Geleceğimizi ve haklarımızı kurtaramayız. Bursa’da kendi çevremize bunları anlatırken ve eylem yaparken bize destek verip bizimle harekete geçenler de vardı, sadece sözle destek veren de. Tabii, bu da çok doğal ama artık durum bu kadar acil ve ciddiyken susmamamız gerekiyor. Çünkü bir gün gerçekten her şey için geç olmuş olacak. Bu yüzden biz gençlere, çocuklara kulak verin ve bize katılın.
Pınar- FFF Bursa
(Bursa)