5 soruda İsrail saldırıları ve Filistin'in özgürlüğü

14.05.2021 - 12:15

İsrail'in Filistin'e son saldırıları hakkında Roni Margulies ile konuştuk.

1- Sizce İsrail rejiminin son saldırısının arkasında yatan dinamikler nedir?

Roni Margulies: Bu son saldırının arkasında öncekilerden çok da farklı dinamikler yattığını sanmıyorum doğrusu. İsrail devletinin temel politikası, zaman zaman Filistin hareketine saldırmayı, hareketi geriletmeyi gerektirir. Dün de böyleydi, bugün de böyle.

Bu sefer belki ek bir dinamik daha söz konusu olabilir. Trump yıllarında İsrail her istediğini yapabiliyor ve Amerika tarafından hiç eleştirilmeden destekleniyordu. Biden’ın gelmesiyle birlikte İsrail’in işi biraz (çok az) daha zor olacak. Biden da İsrail’in her yaptığını destekleyecek, hiç kuşkum yok. Ama bunu Trump kadar utanmazca yapmayacak, İsrail’in sanki barış istermiş gibi davranmasını isteyecek. Bu durumda, Gazze’ye saldırmak hem “Hamas roket atıyor, ah zavallı masum ve uygar İsrail” propagandasını harekete geçiriyor, hem de Biden’ı taraf tutmaya zorluyor.

2- Bu son saldırı öncesi, İsrail'de aşırı sağcı sivillerin kurduğu ırkçı örgütlerin linç girişimleri biraz daha yeni bir olgu gibi değil mi?

Bunlar dört yıllık Trump ve 12 yıllık Netanyahu iktidarlarının sonuçları; aşırı sağcılığın, ırkçılığın, ötekileştirmenin doğal sonuçları. Aşırı sağcı, ırkçı örgütler eskisinden daha saldırgan, daha kendine güvenli olabiliyor günümüzde. Ama İsrail’de bu örgütlerin eskiden beri var olduğunu ve devletin kurumsal ırkçılığının bunların ekmeğine hep yağ sürdüğünü unutmamak gerek.

3- İsrail'in asıl derdi nedir? Ne istiyor Filistinlilerden?

İsrail’in asıl derdi hep aynıdır, hiç değişmez: Filistin halkının bir devlet kurmasını engellemek. Dolayısıyla, Filistinlilerin örgütlenme, kurumlar oluşturma, devlete dönüşebilecek yapılar kurma doğrultusunda attığı tüm adımları İsrail devleti zaman zaman ezmek, yıkmak, imha etmek zorundadır; tüm politikalarının temelinde bu yatar. İsrail bu yüzden düzenli aralıklarla Filistinlilere savaş açar. Her İsrail saldırısının görünürde bir bahanesi vardır, ama bunlar bahaneden ibarettir. Saldırıların gerçek sebebi Filistin toplumunun bir önceki saldırıdan bu yana kaydettiği kurumlaşmayı, gelişmeyi silmek ve geri çevirmektir.

Bu saldırıların İsrail devleti için başka faydaları da vardır. İsrail’in Yahudi halkının kafalarındaki tehdit algısını, Filistinli/Arap nefretini/korkusunu pekiştirir. Batı dünyasında İsrail’in “roket atan, kana susamış, terörist Filistinliler” propagandasını yapması için yeni fırsatlar yaratır.

4- İsrail'in Filistin'e, özel olarak Gazze ve Mescid-i Aksa'ya yönelik her saldırısında Türkiye'de iktidar en sert açıklamaları yapıyor, ama bir süre sonra bu açıklamalar sessizce bir kenara bırakılıyor. Neden böyle? İktidardan talebimiz ne olmalı?

Açıklamaların sessizce bir kenara bırakılmasının sebebi belli: İsrail bölgedeki en güçlü ve en zengin ülke. Bununla ticaret yapmak, ekonomik işbirliği yapmak Türk egemenlerinin işine geliyor. Dahası, İsrail’le itişmek ve bozuşmak Amerika’yla itişmek ve bozuşmak demek. Hükümet bunu da göze almak istemiyor.

Bizim talebimizin ne olması gerektiği ise çok açık. Göstermelik kınamalar yerine İsrail’e karşı gerçek yaptırımlar uygulanmalı ve başka ülkelerin de uygulaması için çaba harcanmalı. Nedir bu yaptırımlar? Ekonomik ve askeri anlaşmalar iptal edilmeli; ticari, kültürel, akademik ilişkiler askıya alınmalı.

5. Filistin'le dayanışma eylemlerinde zaman zaman iyice açığa çıkan antisemitizme karşı sosyalistlerin Filistin halkıyla dayanışma örerken öne çıkartmaları gereken fikirler neler olmalıdır? İsrail devletinin saldırılarından tüm bir halkı sorumlu tutanların kafalarının arkasında ne yatıyor?

Bir devletinin politikalarından tüm Yahudileri sorumlu tutmak, üstelik İsrail’le alakası bile olmayan, dünyanın öbür ucunda yaşayan Yahudileri bile sorumlu tutmak hem anlamsız, hem mantıksız, hem de maalesef çok zaman berbat bir ırkçılık şeklini alıyor. Yahudi düşmanlığına, antisemitizme, ırkçılığa göz yumarsak, Filistin halkıyla dayanışmak için yaptığımız her şey anlamsızlaşır. İsrail devletinin ırkçılığına ırkçılıkla karşılık veremeyiz.



Bültene kayıt ol