CHP’nin sefaleti: “AKP’nin dokunulmazlık teklifi Anayasa’ya aykırı ama evet diyeceğiz”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP’li 316 milletvekilinin imzasıyla TBMM başkanlığına sunulan dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifine ‘Anayasa’ya aykırı’ olmasına rağmen ‘Evet’ diyeceklerini söyledi.

Kılıçdaroğlu daha önce, partisinin ‘dokunulmazlıkların kalkması’ konusunda duruşunun net olduğunu belirtmiş ve kürsü dokunulmazlığı dışında tüm dokunulmazlıkların kalkması gerektiğini söylemişti.

CNN Türk‘te yayınlanan Tarafsız Bölge programında, siyasetçilerin bedel ödemesi gerektiğini ve bedel ödemekten ‘korkmadıklarını’ kaydeden Kılıçdaroğlu, “Bağımsız olmayan yargı, yazarı hapse atıyor; biz de atılmayı göze aldık. Biz dokunulmazlık zırhının ardına asla saklanmak istemiyoruz. Bakanların da dokunulmazlıkları kalksın, mevcut ya da eski bakanlar hangisi olursa. Hiç kimsenin olmayacak. Başbakan dahil. Eğer bunlar yürekliyse, bakanların da dokunulmazlığını kaldırıyoruz derler” diye konuştu.

AKP’nin yaptığı düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olmasına rağmen ‘Evet’ diyeceklerini aktaran Kılıçdaroğlu, aksi halde AKP’nin bu durumu istismar edeceğini söyledi.

Kılıçdaroğlu şöyle devam etti: “Anayasa’ya aykırı, halkı kandırmaya yönelik bir düzenleme geliyor. Dokunulmazlık kalktıktan sonra bizi hapse atacaklarlarsa atsınlar. Gerçek demokrasiyi bu ülkeye getirmek için, gereken tüm bedeli ödemeye hazırız. Ciddi bir karar almalı ve herşeyi göze almalıyız. HDP de ‘Evet’ demeli.”

Teklifte ne var?

Yasanın yürürlüğe girmesinden itibaren 15 gün içinde fezlekeler mahkemelere gönderilecek ve sadece bu dosyalarda milletvekillerinin yargılamasına imkan tanınacak.

Dokunulmazlıklar Anayasa ve iç tüzükte öngörülen bir yolla değil Anayasa’ya eklenen geçici maddeyle mevcut usul ve hükümlerin dışında bir yolla kaldırıldığı için milletvekilleri iptal istemi hakkını kullanamayacak.

Anayasa’nın vekillerin tutuklanamayacağını ifade eden 83’üncü maddesinin 2’nci fıkrasının 1’inci cümlesi uygulanmayacağı için dokunulmazlığı kaldırılan milletvekilleri Meclis kararı olmadan sorgulanabilecek ve tutuklanabilecek.

Dokunulmazlık, Erdoğan’ın ‘talimatıyla’ gündeme gelmişti

HDP’nin eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın ‘özerklik’ açıklamalarının ‘anayasa suçu’ olduğunu savunan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Dokunulmazlıklarının kaldırılması suretiyle başlayacak süreç, terörle mücadele açısından ülkemizdeki havayı da olumlu yönde etkileyecektir” demişti.

AKP grubu, ‘dokunulmazlık’la ilgili anayasa değişikliği teklifini geçtiğimiz hafta imzaya açmıştı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun iki gün önceki grup toplantısında “Bugün yarın Meclis’e sunacağız” dediği ‘dokunulmazlık’la ilgili anayasa değişikliği teklifi aynı günün akşamında Meclis’e sunulmuştu.

ilginizi çekebilir

batman mitingi 17 kasım 2024
DEM Parti’nin siyasetin merkezine geri dönüşü
pkk-silah-yakma
DSİP’ten barış sürecine destek toplantısı
4-WhatsApp-Gorsel-2025-07-14-saat-23.06
Türk-İş insanca ücret için iş bırakacak