Bolivya: Darbeciler 1 yıl sonra sandıkta yenildi

Haftasonu yapılan devlet başkanlığı seçimlerinin çıkış anketlerine göre Morales’in partisi Sosyalizm Hareketi (MAS) yeniden iktidara geliyor.

Sandık çıkış anketlerine göre sosyalist aday Luis Arce oyların yüzde 52,4’ünü aldı. Sağcı Carlos Mesa’nın ise yüzde 31,5’de kaldı.

Bolivya ordusu ile işbirliği halinde darbeye katılan aşırı sağın Luis Fernando Camacho’nun yüzde 14,1’lik oy oranıyla üçüncü olabildi.

Bolivya yasalarına göre adaylardan birinin seçimi kazanabilmesi için oyların en az yüzde 40’ını alması ve bir sonraki adaya 10 puanlık fark atması gerekiyor.

Bolivya halkı açık ara farkla ile MAS’ı yeniden seçerek darbecilere meydan okumuş oldu.

Ne olmuştu?

Bolivya’da 20 Ekim 2019 tarihindeki devlet başkanlığı seçimlerinde hile yapıldığı suçlaması yöneltilen Morales 10 Kasım 2019’da ordunun baskısıyla istifa etmek zorunda bırakılmış ve Meksika’ya sığınmıştı.. Aşırı sağ, sokak saldırılarıyla ordunun müdahalesini desteklerken, ABD Başkanı Donald Trump da darbecilere destek vermişti.

ilginizi çekebilir

cf7d03a5-aae8-4b7c-9b6b-988fb2003e1f
10 Ekim Ankara: Gar Katliamı'nda hayatını kaybeden 104 barış yanlısı anıldı
WhatsApp Image 2026-10-09 at 22.34
Azerbaycanlı sosyalistten başörtüsü yasağı, baskı rejimi ve bunun arka planı üzerine değerlendirme
linke-parteitag-berlin-elif-eralp-100-1920x1080
Berlin’de koalisyon görüşmeleri öncesi yoklama: Sol Parti sağın kışkırtmalarına boyun eğiyor