Asgari ücret pazarlıklarında sefalet sınırı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantısı skandalla başladı. İşçi tarafını temsil eden Türk-İş Başkanı Atalay, açlık sınırını pazarlıklarda alt sınır olarak masaya koydu.

İşçinin memnun olmadığı bir rakama da imza atmayacaklarını da belirtti.

Daha önce 7 bin 785 lirayı “kırmızı çizgi” olarak duyuran Ergün Atalay, gelen tepkiler üzerine bu miktarla yetinmeyip mücadele edeceklerini söylemişti. Komisyon toplantısında tam tersini yaparak, 4 kişilik bir işçi ailesinin Kasım ayındaki zorunlu gıda harcamalarının bedeli olan miktarla pazarlığı başlattı.

Hak-İş, asgari ücretin 10 bin lira olmasını talep ederken, DİSK en az 13 bin 200 lira olmasını istiyor. En fazla üyeye sahip sendika olarak pazarlık masasına oturan Türk-İş ise pazarlığı en alt sınıra taşıdı.

Pazarlık masasında iktidar temsilcileriyle birlikte çoğunluğu elinde tutan patronların maksimum 7 bin lira olsun tutumu basına yansımıştı.

Bakanlıktan tuhaf açıklama

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı; 2023 Yılında Geçerli Olacak Asgari Ücreti Belirleme Çalışmaları Kapsamında başlatılan araştırma sonuçlarını açıkladı. Açıklamada, “İşçi ya da işveren olmayan çeşitli mesleklerden vatandaşların oluşturduğu kamuoyunun 2023 yılı asgari ücreti için ortak beklentisi 7 bin 845 lira oldu” denildi.

ilginizi çekebilir

lgbti-lar-kimliklerini-yasayamiyor
221 kurumdan 12. yargı paketine karşı açıklama: “Eşitlik için yan yanayız!”
global
Dünya Eşitsizlik Laboratuvarı’ndan Küresel Adalet Raporu
whatsapp-image-2026-06-10-at-144625
12'nci Yargı Paketi’ne Antalya'dan tepki: ‘LGBTİ+’lar ve kadınlar hedef alınıyor’