Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, gündüz saatlerinde Twitter hesabından “Yüce Peygamberimize atfen şekiller yayınlayarak Müslüman’ların kutsallarını hiçe sayanlar açık bir tahrik ve provokasyon içindedir. Toplumun değerlerini sorumsuzca hedef alanların içindeki kin/nefreti basın veya sanat formunda dışavurması saldırganlığın vasfını değiştirmez” diye yazmıştı.
İçişleri Bakanı Efkan Ala ise akşam yaptığı açıklamada “Bu tür karikatürler provokasyondur, izin vermeyiz. Karikatürler yayınlacak istihbaratı aldık ve önlemini de aldık. Böyle bir karikatürün yayınlanmasına izin vermeyiz, vermeyeceğiz” dedi.
Cumhuriyet gazetesinin Charlie Hebdo seçkisini basması sebebiyle, Yay-Sat dağıtım basılmış ve gazetenin dağıtımı bir süre engellenmişti.
Gün içinde Müslüman Anadolu Gençlik adlı grup da sosyal medya üzerinden gazeteye saldırı çağrısı yaptı.
Saldırı girişimleri
Gün boyunca Cumhuriyet’in önünde provokatif eylemler yapılmaya çalışıldı. Saldırılar sebebiyle gazetenin bulunduğu sokak yaya girişine kapatıldı. Bundan önce gazetenin önüne ellerinde pankartla gelen 3 kişi ile daha sonra gazetenin sayfalarını yakarak protestoda bulunan 2 kişi gözaltına alındı.
Akşam saatlerinde sosyal medya üzerinden örgütlenen bir grup polis barikatı önünde Charlie Hebdo katliamına destek vererek “Kouachi kardeşler onurumuzdur” sloganı attı.
CNN Türk‘ten Ezgi Cankurtan’ın aktardığı bilgiye göre, grup, yaptığı açıklamada da “Kouachi kardeşleri sonuna kadar destekliyoruz” ifadelerini kullanırken eylemde “Cumhuriyet gazetesi hesap verecek” sloganı da atıldı.
Mahkemeden sansür kararı
Diyarbakır 2. Sulh Ceza Mahkemesi, Charlie Hebdo dergisinin bugünkü sayısının kapağında yer alan karikatürü yayımlayan bazı internet sitelerinin ilgili bölümüne erişimin engellenmesine karar vermişti.
Kapak basılmamasına rağmen…
Cumhuriyet gazetesi, Charlie Hebdo seçkisinde Muhammed peygamberin tasvir edildiği kapağa yer vermemişti. Gazetenin Twitter hesabından yapılan açıklamada “Bu seçkiyi hazırlarken yayın ilkelerimiz ışığında toplumların inanç özgürlükleri ve dini hassasiyetlerine de özen gösterdik” denilmişti.
Hükümete ve saldırılara tepki
Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız DSİP MK üyesi Volkan Akyıldırım, “Karikatürün karşılığı katliam olamayacağı gibi Charlie Hebdo özel sayısını (inanç özgürlüğü ve dini hassasiyetlere özen göstererek derginin kapağını vermeden) yayınlayan Cumhuriyet gazetesini hedef alan sansür ve saldırıların da hiçbir meşruiyeti yoktur. Katılmayan, öfkelenen almaz okumaz. İfade özgürlüğünü zorbalıkla engellemek kemalist devlet geleneği” dedi.