Search
Close this search box.

12 Ocak 1876: Yabanın, insanın ve sosyalizmin yazarı Jack London doğdu

Jack London’un doğduğu 1876 yılı, Amerikan tarihinin en zengin dönemlerinden biridir: Batıya hücum bir destan niteliğini kazanırken, Amerika Birleşik Devletleri Avrupa karşısında bağımsızlığına kavuştu ve bu tarihten sonra olağanüstü bir sanayi kalkınması başladı. Ne var ki bu ekonomik büyüme, bankalar tarafından iflâsa sürüklenen küçük çiftçilerin ve giriştikleri grevler şiddetle bastırılan işçilerin sırtına dayanılarak gerçekleşiyordu

Jack London’ın hayatı kapitalizmin krizlerinin ve zulmünün içinde geçti. San Francisco’da, çok yoksul bir ailede dünyaya gelen J. London, daha 11 yaşındayken çalışmak zorunda kaldı. Serüven hevesiyle önce denizci, Büyük Kuzey’de altın arayıcısı oldu, sonra Mançurya’ya savaş muhabiri olarak gitti, gazetecilik yaptı. Üniversitede geçirdiği kısa bir dönem ona edebiyatı tanıma olanağını verdi ve roman yazmağa heveslendi. Böylece yazıp yayımladığı elli kadar kitabın başarısıyla zengin oldu. Ama alkolizme sürüklenerek hastalandı ve sonunda, kırk yaşındayken, 22 Kasım 1916’da Kaliforniya’daki görkemli villasında intihar etti.

Jack London her şeyden önce, özellikle gençler için serüven romanı yazan bir yazar olarak tanınır. Gerçekten de, eserlerinin büyük bir kısmı eski arkadaşlarının, deniz adamlarının veya yerleşmek için Alaska’ya akın edenlerin hırslı yaşantısını anlatır. Romanlarında vahşi doğa tasvirleri çok etkileyicidir; eserlerinde insana ilişkin konuları da sıklıkla ele almış, insanın evrimini o zamanlar kabul edilen teoriye uygun, son derece çarpıcı bir şekilde ele almıştır.

Jack London, aynı zamanda yeteneğini ve deneylerini, savunduğu dava uğrunda kullanan inanmış bir sosyalisttir; bu amaçla yazdığı eserler az tanınmış olmakla birlikte diğerleri kadar ilgi çekicidir. Bunlarda paraya tapan bir toplumun kurbanı küçük insanların acıklı ve mutsuz evrenini anlatır. Romanlarının kahramanları, açlıktan ölmemek için ister istemez yasa dışı bir yaşama mahkûm edilmiş işsizler ve serserilerdir.

Jack London bu siyasal tutumunu Nisan 1896’da Sosyalist İşçi Partisi’ne girerek gösterdi. 1901’de Sosyalist İşçi Partisi’ni bırakıp yeni kurulan Amerikan Sosyalist Partisi’ne girdi. 1896’da San Francisco Chronicle gazetesi, Oakland Hükümet Konağı bahçesinde geceleri halka sosyalizm üzerine konuşmalar yapan 20 yaşındaki London’ı yazıyordu.

Bu faaliyetlerinden ötürü 1897 yılında tutuklandı. Önce 1901’de, daha sonra da 1905’te Oakland’ın belediye başkanlığına aday oldu ancak seçilemedi. 1906’da sosyalizm üzerine konuşmalar yapmak üzere ülke gezisine çıktı ve sosyalizm üzerine makale derlemelerini yayınladı. Savunduğu fikirleri, grevlere ve protesto yürüyüşlerine katılarak eylem alanında da göstermiştir.

ilginizi çekebilir

istanbul-da-boykot-yuruyus-miting-gunu
Öğrenci ve kitle hareketi içerisindeki faşizmin önlenebilir yükselişi
senol pers 2 thumb
Demokrasi Gaspına Karşı Kitlesel Muhalefet | Perspektifler #2
JDJadjlj
Devlet, asker, polis: Bunlar kimin için var?