DSİP: Nafaka hakkı gasp edilemez! Nefret paketine hayır!

Anayasa Mahkemesi’nin “yoksulluk nafakasını” iptal eden kararına karşı çıkan DSiP, bu kararın geri çekilmesini istiyor.

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi’nin (DSİP) açıklaması:

Anayasa Mahkemesi aldığı kararla kamuoyunda “yoksulluk nafakası” olarak bilinen temel hak konusunda yeni bir yasal düzenlemenin önünü açacak hukuki ihtilaf yaratmıştır. Türk Medeni Kanunu’nun nafaka yükümlülüğünü düzenleyen 175. Maddesinde yer alan “süresiz” ibaresinin kaldırılmasına ilişkin olarak alınan bu karar yoksulluk nafakasının şartlarının yeniden düzenlenmesinin önünü yasal olarak açacak bir hüküm niteliği taşımaktadır.

Adalet Bakanlığı’nın Türkiye kamuoyuna bir “müjde” olarak sunduğu bu elim karar neticede; kadın yoksulluğu, karşılıksız bakım emeği, ekonomik güvencesizlik ve finansal şiddet meselelerine kalıcı çözümler getirilmesinden ziyade “erkek mağduriyeti” söylemi üzerinden cinsiyetler arası eşitsizliği derinleştirmeye hizmet etmekten başka bir işe yaramamaktadır.

Bu karar kadınların erkek şiddeti ve kapitalizm karşısında var olan güvencesizliklerini daha da süreğen ve içinden çıkılmaz bir hale getirecek uygulamalara kapı aralamaktadır.

Bu karar özetle kadınları şiddet sarmalına mahkûm etmeyi, boşanmalarını engellemeyi hedeflemektedir.

Yıllardır iktidarın adeta “kadınlara lütfedilen bir lüks” propagandası yaparak nafaka hakkını gasp etmesini kadınların mücadelesi defalarca engelledi.

AYM’nin ilgili kararı geri çekilmeli!

Kamuoyunda 12. Yargı Paketi olarak bilinen, başta kadınlar ve LGBTİ+lar olmak üzere erkek şiddeti ve heteroseksist kapitalizm karşısında dezavantajlı hale getirilen kesimlerin mağduriyetlerini katlayacak yasal düzenlemeler de, ulusal ve uluslararası sözleşmeler ile anayasanın temel eşitlik hükümlerine aykırıdır.

AYM’nin nafaka hakkının gasp edilmesi kararı da 12. Yargı Paketi de çöpe!

son yazıları

‘Flamingo Devrimi’nin içinden: Arnavutluk, Kushner-Trump’ın toprak gaspına karşı ayaklanıyor
“Onlara serf gibi davranıyorlar”: Arnavutluk'un İşkodra kentinde Roman aileler tahliye ve dışlanma tehdidiyle karşı karşıya
Videomuz yayında!

ilginizi çekebilir

HJ9WjCiW8AABU31-1
‘Flamingo Devrimi’nin içinden: Arnavutluk, Kushner-Trump’ın toprak gaspına karşı ayaklanıyor
5798_pic1_k
“Onlara serf gibi davranıyorlar”: Arnavutluk'un İşkodra kentinde Roman aileler tahliye ve dışlanma tehdidiyle karşı karşıya
morg thuumb - hak hukuk ihanet vol
Videomuz yayında!