Acının ve umudun sembolü: Nakba

Yerleşimci kolonyalist bir yapılanma olan İsrail Devleti’nin, işgal ettiği Filistin topraklarında 14 Mayıs 1948’de bağımsızlığını ilan ettiği günün hemen ertesi gün olan 15 Mayıs, Filistin direniş tarihinde Nakba/ Nekbe olarak anılır.

“Büyük Felaket” anlamına gelen Nakba, Filistin halkı için 78 yıldır süren bir trajedidir. İşgal devleti İsrail, bağımsızlığını ilan ettiği andan itibaren, Filistinlilere karşı planlı, sistematik bir etnik temizlik ve Filistinlileri mülksüzleştirme politikası yürütmüştür. Bu süreçte; katliamların yanı sıra, birkaç gün içerisinde evlerine geri döneceğini düşünerek topraklarından sürülen ve İsrail tarafından bir daha asla dönmelerine izin verilmeyen Filistinlilerin köyleri yakılıp yağmalanmış, yerleşim yerlerinin isimleri değiştirilerek sosyal ve kültürel yapı yok edilmiştir.

Siyonist İsrail ordusu, Nakba’da Filistinlilere ait 675 köy ve kasabayı yok etmiş, binlerce Filistinliyi öldürmüştür. 750 binden fazla Filistinli, topraklarını terk etmeye zorlanarak sürgün edilmiş, nüfusun büyük kısmı mülteci kamplarında yaşamak zorunda bırakılmıştır. İsrail’in kuruluş sürecinde topraklarından sürülen Filistinlilerin sığındığı komşu ülkelerin başında gelen Lübnan’da 12, Ürdün’de 10, Suriye’de 12 mülteci kampı bulunmaktadır. Nakba ile başlayan bu süreçte İsrail, BM ve uluslararası kuruluşlarca tescillenen sayısız katliama, savaş suçuna, yasadışı işgale imza atmış, bugün, Gazze Soykırımı’yla, Batı Şeria’daki yerleşimci terörüyle dünya kamuoyuna gerçek yüzünü, yani geçmişten bugüne işgalci, sömürgeci, soykırımcı bir apharteid devleti olduğunu göstermiştir.

Nakba; Filistin halkının ortak hafızasında yer etmiş acının ve umudun sembolüdür.

 Nakba ile fitili ateşlenen Filistin direnişi, 78 yıldır İsrail’e karşı mücadele ediyor. Dünyanın her yerinden halklar; işgalci İsrail’e, emperyalizme, sömürgeciliğe, soykırım ve gayr-ı insani muameleye karşı Filistin direnişine destek vererek, her yıl 15 Mayıs Nakba Günü’nde, protestolar, yürüyüş ve anma etkinlikleri düzenliyorlar. 

Biz de Filistin’e Özgürlük Platformu olarak, her 15 Mayıs Nakba Günü’de olduğu gibi, Filistin halkının ve Filistin direnişinin yanında, siyonist, işgalci İsrail Devleti’nin karşısında olduğumuzu yineliyoruz. Yaşasın küresel İntifada!

Nehirden denize özgür Filistin!


Nakba Günü eylemleri:

Ankara: Nakba bitecek, Filistin halkı geri dönecek!

15 Mayıs Cuma 19:00

Yüksel Caddesi’nden Sakarya Caddesi’ne

DüzenIeyen: Filistin’e Özgürlük PIatformu, Direniş Çadırı, Hak İnisiyatifi

***

İstanbul: Nakba sürüyor!,  İşgalciler yenilecek! Direnen Filistin kazanacak!

16 Mayıs Cumartesi 17:00

Sirkeci Büyük Postane önü

DüzenIeyen: Filistin Eylem Komitesi

***

İzmir: Filistinli öğrenciler topluluğu ile 78. Yıl dönümünde Nakba’yı konuşuyoruz. Belgesel Gösterimi 14:00 (Yer: Hak ve Adalet Vakfı), Yürüyüş 16:00 Toplanma yeri: Tuğba Kuruyemiş önü Çankaya/ Konak

Hak ve Adalet Vakfı: Fevzipaşa Bulvarı. 148/1 Necipoğlu İşhanı. Kat 8 D.805 Çankaya

DüzenIeyen: Filistin’e Özgürlük Platformu

son yazıları

Bir apartheid devleti, İsrail
(Dosya) Gazze planında ikinci aşamaya geçiliyor
Tutuklu ve açlık grevi eylemi yapan Palestine Action yoldaşımıza mektup

ilginizi çekebilir

24-Roma-túmulo-de-Gramsci-no-cemitério-acatólico
Gramsci'nin hayvansallığı
WhatsApp Image 2026-05-13 at 15.11
Küresel Sumud Filosu Marmaris’ten yola çıkıyor
WhatsApp Image 2026-05-13 at 12.04
Tony Lapiccirella: “Filistin'e gitmek için zorlamaya devam edeceğiz”