Torba yasada geçen maddeye göre turizm işçilerinin altı gün çalıştıktan sonra bir gün tatil yapma hakkı ortadan kaldırılıyor. Yerine 10 gün çalışmanın ardından bir gün tatil dayatması konuldu:
“Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından turizm işletmesi belgesi verilen konaklama tesislerinde çalışan işçilerin bu fıkra kapsamında hak kazandığı hafta tatili, işçinin yazılı talebi veya onayı ile hak kazandığı günü takip eden dört gün içerisinde kullandırılabilecek.”
İşçinin onayı kısmı fiili olarak anlamsız. Çünkü iş güvenliğinin olmadığı ve işçilerin sendikal örgütlenmeleri dolayısıyla pazarlık gücünün varolmadığı bu koşullarda mecburen patronun dediği oluyor.
Haftalık çalışma saatleri 45 olarak tanımlanmış durumda. Bunun üstünde çalışma fazla mesai oluyor ve ek ücretlendirilmesi gerekiyor. Yeni düzenleme ile birlikte çalışma periyodu 6+4 gün çıkarıldığından fazla mesai ödemeleri de ortadan kaldırılıyor.
Yasadaki muğlaklıklar sonucu biriken izinlerin kullanılması da mümkün olamaz ve bu saatler de angaryayla geçecektir.
Anayasaya aykırı olan bu düzenleme, doğrudan turizm patronların isteği doğrultusunda yasalaştı. Son günlerde dev yatıyla gündeme gelen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ETS Tur adlı dev şirketin de sahibi. İçinde bulunduğu ayrıcalıklı grubun çıkarlarını uyguluyor.
Emek yoğun çalışmanın hakim olduğu bir diğer sektör de inşaat. Müteahhitlerin de bu düzenlemeyi talep ettiği söyleniyor.
Bu saldırı işçilerin birleşik mücadelesiyle püskürtülmeli. Kölelik yasasının iptali ortak talebimiz olmalı.