Egemen Bağış “Gezici” oldu: “Değişim isteyen kitleleri susturamazsınız”

AKP’nin seçimlerde aldığı mağlubiyetle birlikte, dokunulmazlığı kalktığı için yargılanma ihtimali bulunan Egemen Bağış, Gezi direnişine bakış konusunda partinin hattını terk etti.

İtalyan La Repubblica gazetesindeki röportajında Tayyip Erdoğan’ı öven ve Ahmet Davutoğlu’ndan bahsetmeyen Egemen Bağış, AKP liderliğinin “darbe girişimi” olarak tanımladığı Gezi direnişi ve baş düşman ilan ettiği “Geziciler” hakkında Erdoğan’ın görüşlerine zıt açıklamalar yaptı.

Bağış, “2 yıl önce Gezi Parkı protestoları oldu. Sosyal ağlar aracılığıyla seferber olunan, barışçıl bir ayaklanma idi, ama sonra bu susturuldu. Bu yeniden yaşanabilir. Korkmuyor musunuz?” sorusuna şöyle yanıt verdi:

“Bu, saati geri alamamanız gibi bir şey. Sosyal medya üzerinden seferber olmayı öğrenmiş, kendi sesini ve değişim getirme kapasitesini keşfetmiş kitleleri susturamazsınız. Bu şekilde, risklerle, değişimlerle ve aynı zamanda fırsatlarla dolu, geri dönüşü olmayan bir sürecin önünde kendimizi buluruz. Asıl büyük zorluk, değişim anını kaçırmama kapasitesine sahip olmaktır.”

Daha önce neler demişti?

Egemen Bağış, 16 Haziran 2013’te polis Gezi Parkı direnişçilerine saldırmadan önce “Taksim’e çıkan herkese terörist muamelesi yapacağız” demişti.

AKP’nin “Camide içki içtiler” yalanını savunan Bağış, “AB elçilerine camide alkol görüntüsü izlettik” demiş, büyükelçiler tarafından yalanlanmıştı. Tayyip Erdoğan’ın o dönem “Cuma günü izleteceğim” dediği görüntüler iki yıldır ortaya çıkmadı.

Bağış, hükümetin Gezi Parkı direnişçilerine uyguladığı devlet terörüyle ilgili olarak “Bunlar çözülür. Bunlar demokrasinin zenginlikleridir” ifadelerini kullanmıştı. Bir başka demecinde ise “Gezi olaylarının yıllar öncesinden planlandığını” iddia etmişti.

ilginizi çekebilir

nehirden
İstanbul'da Filistin protestosu: “Maersk’a geçit yok, İsrail’e ambargo”
test
Şenol Karakaş ile perspektifler 3 | Sırrı Süreyya Önder, Çözüm Sürecine Saldırılar, 19 Mart Sonrası Hareketin Geleceği
rm
Şişli’de söyleşi: Roni Margulies’in polisiye edebiyatı