Sanayide reel ücretlerin eriyişi ve panzehir

Sanayi kapitalist ekonominin kalbidir. Üretimin merkezinde bulunan ve çeşitli sendikalarda örgütlü olan sanayi işçilerinin ücretleri, ortalama ücretleri yukarıya çekebilecek yegane faktördür.

Özellikle toplu iş sözleşmesi süreçlerinde başta metal sektörü olmak üzere sanayide gelişen sendikal mücadelelere rağmen işçi ücretleri yıl be yıl eridi.

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı verileri, sanayideki artı-değer sömürüsünü ve servet eşitsizliğinin kökenlerini ortaya koyuyor.

Yıllar içinde ne oldu?

Dolar bazında bakıldığında yıllara göre reel ücretler:

Sanayideki reel ücretler, iktidarın tam desteğine sahip Türkiye’nin en büyük şirketlerinin ne denli yüksek bir sömürüyle kasalarını doldurduğunu ortaya koydu.

Toplu iş sözleşmesi dönemi yakın zamanda bitti. Fakat sanayi işçilerinin yenisini bekleyecek zamanı yok.

Sanayideki sendikalar mücadeleye atılırsa, tüm işçilere örnek olur ve cesaret verir. Ücretleri yükseltmeyi başarırlarsa, tüm ücretler yükseltilebilir.

(Sosyalist İşçi)

ilginizi çekebilir

7ace98b9919cf852411c3f373ea5b931
“Sosyalizm yukarıdan kararnamelerle kurulamaz”
turk-isten-ankara-cikarmasi-turk-is-tandogan-meydaninda-toplandi-turk-is-mitingi-turk-is-ankara-mitingi-ergun-atalay-miting-konusmasi-csno
2024: Mücadelenin yılı
Gaza-voices-three-gty-bh-251015_1760543791176_hpEmbed_3x2
Gazze ateşkesi: İsrail’in yok sayacağı yeni bir anlaşma daha