—
Emeklilere reva görülen: Yoksulluk ve dışlanma
Cumhurbaşkanı Erdoğan “emekli maaşlarındaki adaletsizliğin farkındayız” demişti. Fakat 2024 boyunca emekli aylıklarında bir iyileştirme yapmayacaklarının da altına çizdi.
Argümanları şu: 16 milyon emekli var. Aylıkları iyileştirildiği takdirde buna harcanacak bir kaynak yok.
Erdoğan, devletin gelirlerini artırınca emekli maaşlarını artıracaklarını söyledi.
Bu nasıl olacak? Belirsiz. Üstelik merkezi yönetim bütçesi, şubatta 153,8 milyar lira açık verdi.
Devletin temel gelir kaynağı vergilerdir. Fakat vergi sistemi baştan aşağı bozuk. Vergilerin önemli kısmını ücretliler karşılarken, dolaylı ve dolaysız tüketici vergileriyle ikinci kez soyuluyoruz.
Fakat servetin büyük bölümüne el koyanlar bu sistemde en az vergi ödeyenlerdir.
Sendikaların dediği gibi çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınmalı. Gelir düzeyine göre artan vergilendirme, yani kapitalistlerin kazançları oranında ödeme yapması emekli maaşlarının iyileştirilmesi için büyük bir kaynak yaratabilir.
Bir diğer önemli kaynak da borç faizleridir. Vergiyi biz veriyoruz, fakat devlet gelirlerinin en önemli kısmı borç faizlerine harcanıyor.
Ocak ayında bütçede faiz ödemeleri yüzde 466,9 artışla 121,1 milyar liraya ulaştı. Aylık toplam bütçe giderinin yüzde 15,8’ini faiz ödemeleri oluşturdu. Vergide tahsilat oranı yüzde 41’de kaldı.
Türkiye kapitalizmi ve devletin borçlanmasının yükünü işçiler, emekçiler, emekliler ödüyor. Bu borcu biz almadık, bizim için harcanmadı.
Öte yandan bütçede en önemli kalemler güvenlik, savunma ve Diyanet gibi devlet kurumlarına aktarılırken, yüksek maaşlı, lüks araçlı, birden fazla maaşlı bürokratlar ayrıcalıklı kılınmış durumdalar.
Emekliler ise yoksulluğa mahkum edilirken, dışlanıyorlar.
- Emekli maaşlarında acilen iyileştirme istiyoruz.
- Vergi sisteminin baştan aşağı değişmesini talep ediyoruz.
- Kamu harcamaları ve bütçe sermaye için değil emekliler ve halk için yapılmalıdır.
Volkan Akyıldırım
(Sosyalist İşçi)