—
Türkiye’nin en zenginleri vergi kaçırıyor, iktidar görmezlikten geliyor
Türkiye’deki toplam vergi gelirinin üçte ikisini çalışanlar, emekçi sınıflar karşılıyor.
Dünya milyarderler listesinin üst sıralarında yer alan Türkiye’nin en zenginleri ise vergi kaçırıyorlar, vergi vermemek için paralarını vergi verme zorunluluğunun olmadığı ülkelerdeki Offshore şirketlere aktarıyorlar.
2016 yılında yayınlanan Panama Belgeleri’nde en zengin ailelerin servetlerini vergi cennetlerine nasıl kaçırdığı ortaya çıkmıştı.
5 yıl sonra gelen Pandora belgeleri, geçen beş yılda aynı işleyişin devam ettiğini, kimsenin vergi kaçakçılığı yapanlara dokunmadığını ortaya koydu.
Belgelerde açığa çıkan ilk isimler hiç de şaşırtıcı değil. Beştepe’deki külliyeyi yapan işçi düşmanı Rönesans Holding, AKP medyasını kontrol eden Çalık Holding, doğayı katleden Cengiz Holding, kamu kuruluşu Ziraat Bankası’na 750 milyon dolarlık kredi borcunu ödemeyen Demirören Holding.
İktidar tarafından “yerli ve milli” olarak kabul gören, kamu ihalelerini ellerinde toplayan, medyanın yüzde 75’inin sahibi olan bu holdingler servetlerini vergi cennetlerine kaçırıyor ve Türkiye’de çok az vergi ödüyor.
Belgeler iktidarla yükselen holdinglerle sınırlı kalmadı
Aydın Doğan’ın damadı ve Doğan Medya’nın eski CEO’su Mehmet Ali Yalçındağ, Ciner Grubu’nun kurucusu Turgay Ciner, FİBA Grubu’nun kurucusu ve onursal başkanı Hüsnü Özyeğin, Kıraça Holding’in sahibi İnan Kıraç, Eski Turizm Bakanı Erol Yılmaz Akçal’ın ailesi, Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ahmet Kocabıyık, Diler Holding’in sahibi Fatma Tuba Yazıcı, Rixos Hotels Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, Türk Sanayicileri ve İş Adamları Derneği’nin (TÜSİAD) eski başkanlarından, Komili Holdingin sahibi Halis Komili, Kibar Holding Yönetim Kurulu Üyesi Aysun Kibar, Narin Tekstil’in kurucusu Halit Narin, Global Yatırım Holding’in kurucu ortaklarından Mehmet Kutman, Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat, Gülermak AŞ’nin sahiplerinden Kemal Tahir Güleryüz, Esas Holding kurucularından Erhan Kamışlı, bir dönemin medya patronu Mehmet Ali Ilıcak ve Beşiktaş Kulübü Başkanı Ahmet Nur Çebi de eşleri ve çocuklarıyla birlikte vergi cennetlerinde offshore şirketler kurmuş.
Yani egemen sınıfın bütün kanatlarında yer alanlar, daha az vergi ödemek için aynı yola başvuruyor.
Offshore sistemi, kanunlara göre yasal. Ancak, bu gizli offshore şirket hesapları hakkında yükselen sesler üzerine Ocak 2006’da Kurumlar Vergisi Kanunu değiştirildi, vergi cenneti ülkelerine yapılan ticari işlemlerden yüzde 30 vergi alınması kararlaştırıldı. Bu kararı alan AKP Hükümeti, hangi devletlerin vergi cenneti olduğuna karar veremedi! Bu yüzden kanun 15 yıldır göz göre göre uygulanmıyor.
(Sosyalist İşçi)