Polonya’da son 25 yılın en büyük eğitim grevi

Okullardaki greve sendikaların tahminine göre 600 bin kişi katıldı.

Yalnızca öğretmenler değil aşçılar, temizlik personeli, bakıcılar ve ofis çalışanları da greve katıldı ve eğitim sistemi felç oldu. Bu, sektörde 1993’ten beri yapılan en büyük grev olarak tarihe geçti.

DSİP’in Polonya’daki kardeş örgütü İşçi Demokrasisi (Pracownicza Demokracja) üyesi Andy Zebrowski’nin verdiği bilgilere göre, en önemli gelişmelerden biri, geçtiğimiz hafta içinde Varvoşa Okullar Arası Grev Komitesi’nin kurulması oldu. Komitenin toplantısında en az 50 okuldan temsilciler yer aldı ve katılanlardan biri adım atacak yer olmadığını ve devrimci bir atmosferin salona hakim olduğunu aktarıyor.

Komite, çarşamba günü Eğitim Bakanlığı önünde bir gösteri düzenledi. Anlaşma sağlanamadığı sürece öğretmenler sınavları boykot etmeye devam edecek.

Benzer komiteler Lodz, Krakow ve Wroclaw şehirlerinde de kuruldu.

Okulların yanı sıra bakımevlerinde de grev yapılıyor ve iş bırakan işçilerin çoğunluğu kadın. İşçilerin ana talebi ücret artışı. Ancak birçok başka konuda da çalışma koşullarına öfkeliler.

Grevde yer alan ana güç, 200 bin üyesi olan Polonyalı Öğretmenler Sendikası (ZNP). İkinci büyük öğretmen sendikası ise 1980-1981’de stalinist rejime karşı isyanın başını çeken Dayanışma (Solidarnosc). Ancak bu sendika şu an grev kırıcı rolünü oynuyor ve birçok öğretmen efsane sendika tarafından ihanete uğratıldığını hissediyor.

ilginizi çekebilir

Aftermath of devastating flash floods and mudslides in Nepal
Nepal’deki seller dünyanın öteki ucundaymış gibi görünüyor, ama yanılmayın, iklim çöküşü hepimizi etkileyecek
sicobas_cropped
Sendikalar neden hâlâ önemli?
HIh1HwlXUAABIKN-2048x1152
AKP patronların partisidir: Açlık sınırı 37 bin lirayı, yoksulluk sınırı 121 bin lirayı aştı