10 Aralık 1993: Özgür Gündem gazetesi yüzlerce polis tarafından basıldı

10.12.2015 - 09:00
Haberi paylaş

Kürt basınının en önemli seslerinden olan Özgür Gündem gazetesi, yayın hayatına 30 Mayıs 1992'de İstanbul'da başladı. Kısa zamanda binlerce baskı adedine ulaşmayı başardı. Bunun üzerine gazete çalışanlarına, dağıtıcılarına ve okurlarına yönelik sistematik saldırılar başladı. Onlarca insan Özgür Gündem'de çalıştığı veya okuduğu için katledildi, işkence gördü. 10 Aralık 1993'te gazete merkezi yüzlerce polis tarafından basıldı.

Özgür Gündem, 1990'dan 1992'ye kadar haftalık olarak yayınlanan Özgür Ülke gazetesinin selefiydi. Haftalık gazete ihtiyaçlara cevap veremez hale gelince, 30 Mayıs 1992 tarihinde günlük olarak Özgür Gündem yayınlanmaya başlandı.

Özgür Gündem yayınlanmaya başlar başlamaz ağır baskılara maruz kaldı. Çalışanları, okurları ve dağıtıcıları üzerinde tam bir terör estirildi. Gazetenin dağıtılmasının engellenmesi için dağıtıcıları kaçırıldı, işkence edildi, öldürüldü. Çalışanları ve okurları da defalarca kaçırıldılar, işkence gördüler.

1993'ün başlarında Özgür Gündem Gazetesi'nden bir heyet İçişleri Bakanı İsmet Sezgin'i ve Hükümet Sözcüsü Akın Gönen'i ziyaret etti ve gazetenin karşı karşıya olduğu durumu bütün açıklığıyla anlattı. Yine de bu toplantının ardından gazeteyle bağlantılı ikisi dağıtıcı üç kişi daha öldürüldü.

Özgür Gündem'le ilgili 7 kişi faili meçhul cinayetlere kurban gittiler. Öldürülenlerin isimleri şöyleydi: a)Muhabir Yahya Orhan: 31 Temmuz 1992'de vurularak öldürüldü, b) Özgür Gündem personeli Hüseyin Deniz: 8 Ağustos 1992'de vurularak öldürüldü, c) Özgür Gündem'in düzenli köşe yazarlarından Musa Anter: 20 Eylül 1992'de vurularak öldürüldü, d) Özgür Gündem Personeli Hafız Akdemir: 8 Haziran 1992'de vurularak öldürüldü, e) Yeni Ülke Muhabiri Cengiz Altun: 24 Şubat 1992'de vurularak öldürüldü, f) Özgür Gündem Şanlıurfa Temsilcisi Kemal Kılıç: 18 Şubat 1992'de öldürüldü, g) Özgür Gündem'in Bitlis Muhabiri Ferhat Tepe kaçırıldıktan sonra 4 Ağustos 1993'te Elazığ'a bağlı Sivrice'de ölü bulundu.

Gazetenin yayınlanan toplam 580 sayısının 486'sı hakkında dava açılırken, gazeteci ve editörleri de toplam 147 yıl hapis ve 21 milyar lira para cezasına çarptırıldı. Yönetim kararıyla kapatılan gazete 26 Nisan 1993 tarihinde Gurbetelli Ersöz'ün genel yayın yönetmenliğinde yeniden yayına başladı.

Gazete 10 Aralık 1993 tarihinde, yüzlerce polis tarafından basıldı ve çalışanları gözaltına alındı. Bu operasyonda Özgür Gündem'in bütün yönetim belgelerine, arşivlerine ve kütüphanesine el koydu. Gaz maskesi, kan enjeksiyon cihazları, ERNK'ya ait faturalar ile ölen askerlerin listesinin bulunduğu belgelerin gazetenin suçlu olduğunu gösteren materyaller olarak açıklandı.

Oysa bu malzemelerin çoğu binada faaliyet gösteren işyerlerinde bulunuyordu. Tıbbi malzemeler binada çalışan bir doktora aitti. Belgeler ise haber koleksiyonlarının parçaları olarak saklanıyordu. Sonuç olarak, bu önlemler baskının iki gün durmasına neden oldu.

Özgür Gündem yönetiminin fiilen dağıtılması üzerine, gazete yayın hayatına son vermek durumunda kaldı. Yerine 28 Nisan 1994'te Özgür Ülke yayına başladı.

Bültene kayıt ol