İsviçre’de cinsiyet kimliği tanınmasında beyan yeterli olacak

29.05.2018 - 10:05
Haberi paylaş

24 Mayıs tarihinde İsviçre Adalet Bakanı, transların haklarına ilişkin düzenlenen yeni yasayı açıkladı. Artık transların cinsiyet kimliklerinin tanınmasında beyan yeterli olacak.

Pink News’in haberine göre, İsviçre Adalet Bakanı Simonetta Sommaruga transların artık mahkeme kararı şartı olmadan yasal tanınmasını ve isimlerini değiştirebilmelerini sağlayan yasayı açıkladı. Federasyon Konseyi, çıkarılacak yasa değişikliğinin transların gündelik yaşam gerçekliklerini de temsil etmesi için önerildiğini belirtti. Cinsiyet geçişi için tıbbi müdahale ve kısırlık şartının da geçtiğimiz günlerde kaldırıldığını duyuran hükümet, 24 Mayıs’ta yapılan toplantıda bunun yeterli olmadığını, trans hakları için daha fazla şeyin yapılması gerektiğini söyledi.

Boşanma şartı da aranmayacak

Cinsiyetin yasal olarak tanınması için bir ön koşul olan evli kişiler için boşanma şartı da yeni yasa değişikliği ile kaldırılacak. Boşanma şartının aranmayacağı bu yasa, hükümetin belirttiğine göre ebeveyn-çocuk ilişkisini etkilemeyecek.

Hükümet sözcüsü açıklamalarına şöyle devam etti:

“Hukukta değişikliğin olmaması, transların çok büyük engellerle karşılaşması anlamına gelir ve transların cinsiyet geçişi için mahkemeye başvurmaları gerekmekte.”

“Yasal uygulamalar bu noktada tutarsızdır ve mahkeme süreci fazlasıyla uzun ve masraflıdır.”

(Pembe Hayat)

Bültene kayıt ol