100. yıl dönümünde Ermeni Soykırımı kurbanları anıldı

24.04.2015 - 12:35
Haberi paylaş

24 Nisan 1915'te başlayan soykırımla katledilen Ermeniler, bugün bir kez daha İstanbul'da Taksim Meydanı'nı başta olmak üzere Türkiye'nin çeşitli yerlerinde anıldı.

Sabah saatlerinde yapılan ilk etkinlikte, 1915'te katledilen Ermeni aydınların evlerinin önüne hafıza taşı konuldu:

- Soykırımda katledilen Ermeni aydınlar anıldı

Öğleden sonra ise, soykırımın yıl dönümünde, 24 Nisan 2011'de zorunlu askerlik yaparken daha sonradan BBP'li olduğu ortaya çıkacak bir er tarafından vurularak öldürülen Ermeni genç Sevag Şahin Balıkçı'nın mezarı başında bir anma gerçekleştirildi.

Marksist.org'un 24 Nisan dosyası: Soykırım tanınsın, özür dilensin!​

Güncellemeler:

20:00 İstanbul'daki anmada basın açıklamasını Ermeni Soykırımı'nı Anma Platformu adına Nurcan Kaya okudu.

Açıklamanın içeriği için tıklayın.

19:50 İstanbul'daki anmadan kareler:

19:30 Taksim'de açılış konuşması Türkçe ve Ermenice yapıldı.

19:12 İzmir'deki 24 Nisan anması başlıyor:

18:50 Taksim'deki 24 Nisan anması için kitle oturmaya başladı:

18:30 Nor Zartonk'un çağrısıyla buluşan aktivistler, 24 Nisan anmasına katılmak üzere Galatasaray'dan Fransız Kültür Merkezi önüne yürüyor.

 

18:19 DSİP tarafından yayımlanan 24 Nisan açıklamasında "Soykırımı tanımak hepimizi özgürleştirir!" denildi.

Açıklamayı okumak için tıklayın.

18:15 1915'de soykırıma uğrayan Osmanlı vatandaşı Ermenilerin torunlarından oluşan Diaspora mensubu konuklar, Taksim'de dilek ağacına dileklerini asıyorlar.

18:11 İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır'ın yanı sıra bugün Adana, Antep, Malatya, Mersin, Mardin, Derik ve Dersim'de de Ermeni Soykırımı'nda katledilenler anıldı.

17:59 Ankara'da 24 Nisan anma etkinliği başladı:

(Fotoğraflar: Sait Demir)

17:30 Beyrut'ta (Lübnan) Ermeni Soykırımı'nı anmak için yapılan yürüyüşten:

16:55 Bugün Diyarbakır'da da bir soykırım anması gerçekleştirildi. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Diyarbakır'daki merkez ve ilçe belediye başkanları, sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin de katılımıyla saat 14:00'de tarihi Mardin Kapı'dan, Surp Sarkis Kilisesi'ne 'saygı yürüyüşü' gerçekleştirildi.

Demirtaş, anmada AKP'ye seslenerek "İttihat Terakki'nin diğer politikalarını eleştiriyorsunuz da neden sıra Ermeni meselesine gelince Enver'den çok Enverci oluyorsunuz. Bırakın önce yasımızı tutalım. Bırakın acımızı yaşayıp taziyemizi kuralım. Hakikatle geçmişle yüzleşmekten korkmayalım" dedi.

16:46 Alman Meclisi, 1915'te yaşananları soykırım olarak niteledi. Almanya Federal Meclisi Başkanı Norbert Lammert "Dünya kamuoyunun gözleri önünde, Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşananlar soykırımdı. Bu, 20'nci yüzyılın son soykırımı olarak kalmadı" dedi.

Koalisyon partilerinin hazırladığı ve bugün görüşülen önergede "(Ermenilerin) kaderi, 20'nci yüzyıla damgasını vuran katliam, etnik temizlik, tehcir ve soykırım tarihine bir örnektir" ifadesine yer veriliyor.

16:33 Sevag Şahin Balıkçı'nın mezarındaki anmadan bir kare:

15:48 Berlin'de düzenlenen 24 Nisan anmasından:

15:30 İHD ve HDP öncülüğünde dün ve bugün yapılan etkinliklerde de soykırım kurbanları anıldı:

- HDP ve İHD'den Ermeni Soykırımı'nı anma etkinlikleri

Bültene kayıt ol