DSİP: Soykırımı tanımak hepimizi özgürleştirir!

24.04.2015 - 14:47
Haberi paylaş

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP) Ermeni Soykırımı'nın başlangıç tarihi olan 24 Nisan 1915'in 100. yıl dönümü üzerine bir basın açıklaması yayımladı.

Açıklama şöyleydi:

Ermeni Soykırımı’nın başlangıcının 100. yıl dönümünde, bugün bir kez daha dünyanın ve Türkiye’nin pek çok yerinde, yaşamını yitiren 1.5 milyon Ermeni için anma törenleri düzenlenecek.

24 Nisan 1915’ten itibaren geçen iki yıllık kanlı süreçte, bu topraklarda yaşayan Ermeniler sistematik olarak yok edildi.

Türkiye devletinin bütün tarihi, bu soykırımı unutturma ve inkâr etme çabasıyla geçti.

100. yılda ise bir şeylerin değişmeye, inkâr politikalarının iflas etmeye başladığını görüyoruz.

Bunu, her şeyden önce, bu uğurda mücadele eden ve planlı bir devlet cinayetiyle aramızdan alınan Hrant Dink’e borçluyuz.

Dink’in öldürülmesinin arkasından “Hepimiz Ermeniyiz” diyerek sokağa çıkan yüz binlerce kişi, soykırımla yüzleşme sürecinin kapılarını aralamıştı.

Bunu “Ermenilerden özür diliyoruz” kampanyası ve 2010’dan beri Taksim’de yapılan anmalar takip etti.

Bugün Türkiye devleti ve onun hükümeti, katliamlar yapıldığını kabul ediyor, insanlık suçu işlendiğini istemeden itiraf ediyor.

Ancak buna soykırım demememizi istiyor. “Çanakkale” edebiyatıyla “Herkes acı çekti” diyerek soykırımın üstünü örtmeye çalışıyor.

Dünyanın her yerinde adalet isteyenler ise “Bir daha asla” diyerek soykırımı lanetliyor.

Bu noktadan dönüş yoktur.

Mücadele edenler, er ya da geç, Türkiye devletinin soykırımı tanımasını, özür ve tazminat konusunda gerekli adımlar atılmasını sağlayacaklar.

Bu, katliamların, cinayetlerin, nefret suçlarının ve milliyetçilik zehrinin olmadığı bir dünyada yaşayabilmemiz için önkoşuldur.

24 Nisan 1915’te başlayan soykırımda hayatını kaybedenleri saygıyla anıyoruz.

Türkiye hükümetinden şunları talep ediyoruz:

- Ermeni Soykırımı’nın inkârına son verilsin ve özür dilensin

- Soykırım mağdurlarının vatandaşlık hakları iade edilsin, gasbedilmiş ve el konulmuş bütün maddi zenginlikleri iade ya da tazmin edilsin

- Soykırım suçu işleyen faillerin isimleri okul, bulvar, cadde, meydan, sokak vb. tüm kamusal alanlardan temizlensin

- Okullar, eğitim programları, kitle iletişim araçları ve çeşitli devlet kurumları aracılığıyla yapılan bütün dezenformasyon çalışmaları iptal edilsin

- Soykırımın inkârı nefret suçu olarak kabul edilsin

Meltem Oral-Şenol Karakaş
DSİP Eşsözcüleri
24.04.2015

Bültene kayıt ol