İktidarın göçmen karşıtlığı artmaya başladı

25.04.2022 - 17:07
Haberi paylaş

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriyeli sığınmacılar hakkında söylem değiştirdi.

Yaklaşık 1 ay önce "Biz olduğumuz sürece kimse mültecileri gönderemeyecek" açıklaması yapan Erdoğan, son yaptığı açıklamada "Türkiye 3,5 milyonu Suriyeli olmak üzere yaklaşık 5 milyon yerlerinden edilmiş kişiye geçici ev sahipliği yapmaktadır. Tek başına bırakılmış olsak da Suriyeli kardeşlerimizin gönüllü ve onurlu geri dönüşü için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz” dedi.

Erdoğan, bir ay önce "Bu güzel ülkemizde ana muhalefetin başındaki ve yanındakiler 'seçimi kazandığımızda mültecileri ülkelerine göndereceğiz' diyorlar. Biz göndermeyeceğiz. Çünkü biz ensarın ne olduğunu, muhacirin ne olduğunu çok iyi biliriz. Biz ev sahipliğine devam edeceğiz. Bundan tedirgin değiliz" demişti.

Göçmenlere yönelik ırkçı yazılar duvarlarda boy göstermeye başladı

Avrupa ülkelerinde Müslümanlara ve özelde Türklere karşı sıkça gördüğümüz ırkçı yazıları Türkiye’de de görmeye başladık. Avrupa’da “Turken raus – Türkler dışarı” ile sembolleşen ırkçı duvar yazılarını bu defa İstanbul'un Fatih ilçesinde, Suriyeli sığınmacıların yaşadığı evlerin duvarlarında gördük. 

Geçtiğimiz gece yaşandığı belirtilen olayda, Suriyeli sığınmacıların yaşadığı bölgedeki evlerin duvarlarına ırkçı ve aşağılayıcı ifadeler yazıldı. Irkçı saldırıda, bir evin duvarına Nazizmin sembolü olan Gamalı Haç çizildiği de görüldü.

Antalya'da bir kafenin kapısına asılan yazı dikkat çekti: "Dilenciler ve Suriyeliler giremez." Yazı ile ilgili sosyal medyada paylaşımlar yapılmasına rağmen, dükkân sahipleri hakkında herhangi bir işlem yapılmadı.

İktidarın geri dönüş planı: 20 ayda 1,5 milyon Suriyeliyi geri göndermeyi planlıyor

İktidara yakınlığı ile bilinen Türkiye gazetesi, iktidarın Suriyelilerin geri dönüşüne ilişkin girişimlerini hızlandırdığını belirtti. Gazete, "Türkiye'nin 15-20 ay içinde kontrol altındaki bölgelere ve Esad rejimi bölgelerine 1,5 milyon sığınmacıyı göndermeyi planladığını" yazdı. 

Yapılan anketlere göre Suriyeliler, Esad rejimi devam ettiği sürece Suriye’ye dönmek istemiyorlar. Esad rejimi bölgesine dönen az sayıda Suriyelinin bir kısmı hapsedildi, bir kısmı işkencelerde öldürüldü.

Türkiye’nin güvenliğini sağladığı bölgeye geri dönenlerin ise kalabileceği tek yer çadır kampları. Çalışmanın, gelir elde etmenin mümkün olmadığı koşullarda, kamplarda kalanlar kelimenin tam anlamıyla sefalet içinde yaşıyorlar. 

Bu durumda iktidar Suriye’ye göndermeyi planladığı 1,5 milyon Suriyelinin çok büyük bir kısmını zorla geri gönderecek. Hâlbuki Türkiye’nin de altına imza attığı uluslararası yasalar ve BM kararları gereği, göçmenlerin zorla gönderilmesi yasak.

Bültene kayıt ol