Holding, valilik ve “vatansever gençler” Cerattepe halkına karşı birleşti

18.09.2016 - 17:51
Haberi paylaş

Cerattepe davasının görüleceği gün, Artvin ve Rize’de eylemler valilik tarafından yasaklandı. Şirket ÇED olumlu raporu almaya çalışıyor. "Vatansever gençler" imzalı bildirilerde ise Cerattepe halkıyla dayanışmak isteyenler hedef gösteriliyor.

Cerattepe'de Çevresel Etik Değerlendirme (ÇED) olumlu kararının iptaline ilişkin açılan davanın karar duruşması, yarın Rize Adliyesi'nde görülecek.

Daha önce doğanın talan edilmesine karşı çıkan halkın kitlesel direnişiyle karşılaşan şirket, devletin ve yereldeki milliyetçi çetelerin de desteğini alarak halkı sindirmek istiyor.

OHAL'i bahane edip eylemleri yasakladılar

Rize Valiliği, yarın için kentte her türlü toplantı, miting ve eylemin yasaklandığına ilişkin karar aldığını duyurdu. Valiliğin kararında şu ifadelere yer verildi:

“Artvin ili Cerattepe Mevkiinde çıkarılması planlanan maden ile ilgili olarak 09.06.2015 tarih ve 2026 sayılı ÇED olumlu kararı yönündeki işleme karşı açılan dava, duruşmalı olarak 19.09.2016 Pazartesi günü saat 09.00’da Rize İdare Mahkemesinde görüleceğinden dolayı 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11. Maddesi ve 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanunu’nun 11. Maddesi (m) bendi hükümleri uyarınca mevcut huzur ortamının devamı, kamu düzeninin bozulmaması ile vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla; Valiliğimizin 09.09.2016 tarih ve 861 sayılı Kararı doğrultusunda 19.09.2016 Pazartesi günü duruşma öncesi, esnasın ve sonrasında İlimiz genelinde yapılacak her türlü toplantı ve gösteri yürüyüşü, miting, basın açıklaması v.b. tüm etkinlikler oluşabilecek şiddet hareketleri gerekçesiyle yasaklanmıştır.”

Dava öncesi Artvin Valiliği de yasak kararı alarak, bir ay süreyle basın açıklaması, eylem ve bildiri dağıtımlarını yasaklamıştı.

Dayanışmaya engel

Yanı sıra, dava için Rize’ye gelecek kişi grupların kente sokulmayacağı, davaya müdahil olanlar dışında kimsenin girişine izin verilmeyeceği ifade edildi. Bunun için polis çevre kentlerden Rize ve Artvin’e takviye polis ekipleri gönderileceği bildirildi. Dava için otobüslerle Artvin’den Rize’ye gitmek isteyen grupların önü de Rize il sınırında kesilecek.

Milliyetçilerden saldırı çağrısı

17-25 Aralık tapelerinde “Milletin … koyacağız!” sözleri açığa çıkan Mehmet Cengiz’e ait holding tarafından yapılmak istenen madenin davası öncesi Rize’de provokasyon hazırlığı yapılıyor. Kentte dağıtılan “Rizeli vatansever gençler” imzalı bildirilerde, “dış güçler”, “devletimizin milli çıkarlarına tahammül edemeyen vatan düşmanları”, “Fethullahçılar” gibi ifadelerle dava için kente gelecekler hedef gösterilerek saldırı çağrısı yapıldı.

Yeşil Artvin Derneği’nden çağrı

Cerattape’nin talanına karşı mücadeleyi sürdüren Yeşil Artvin Derneği ise provokasyon ve yasaklara karşın duruşmaya çağrı yaptı. Dernek tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“19 Eylül 2016 tarihinde Rize İdare Mahkemesi'nde Cerattepe davasının duruşması yapılacaktır. Duruşma gününün yaklaşması ile birlikte maden şirketi ve işbirlikçilerinin kamuoyunu yanıltma, tehdit ve korkutma çabaları artmıştır. Bir hukuk devletinde yargılama ayrım gözetmeksizin bütün vatandaşlara açıktır. Türk Milleti adına karar veren mahkemelerin duruşmalarının da halka kapatılması yasal olarak mümkün değildir. Sadece davalara taraf olanların değil bütün ulusun duruşmalara katılma hakkı vardır. 'Yargılamanın aleniyeti' ilkesinin gereği de budur. Bu nedenle maden şirketi ve işbirlikçilerinin oyununa gelmeyerek Artvin'deki ve bütün ülkedeki Artvinli hemşerilerimizi, çevre dostlarını ve bütün vatandaşlarımızı 19 Eylül 2016 Saat 9.00'da Rize İdare Mahkemesi'nde duruşmayı izlemek üzere bekliyor, kamu yöneticilerini ve güvenlik güçlerini adil yargılama ve yargıya ulaşım hakkını temin etmek üzere göreve çağırıyoruz.”

Bültene kayıt ol