Yunan işçi sınıfı direniyor: Kemer sıkmaya karşı genel grev

Yunanistan’da Syriza hükümetinin AB ile yaptığı anlaşma sonucunda uyguladığı kemer sıkma politikalarını protesto etmek amacıyla kamu ve özel sektör çalışanları 24 saatlik greve çıktı. Bu, Syriza iktidarı sırasında gerçekleşen ilk genel grev.

Yunanistan’da çalışanlar, önde gelen sendikaların çağrısıyla iş bıraktı. Genel grev sebebiyle çok sayıda uçuş iptal edildi. Liman çalışanlarının da greve gitmeleri nedeniyle feribot seferleri yapılamıyor.

Atina’da hayat durdu

Genel grev nedeniyle başkent Atina’da toplu taşıma araçları çalışmıyor. Otobüs, tramvay, tren ve metro seferleri yapılamıyor. Müze ve arkeolojik alanlar kapalı. Genel greve devlet daireleri, kamu kurumları ve yerel yönetim çalışanları da katılıyor. Medya sektörü çalışanları da genel grev kapsamında 24 saatlik iş bırakma eylemi yapıyor. Hastaneler sadece acil vakalara bakıyor.

Syriza’nın anlaşmasına karşı

Çipras hükümeti, 5 Temmuz’daki referandumda halkın %61’i “Hayır” demesine rağmen Avrupalı kreditörlerle anlaşarak kemer sıkma planlarını hayata geçirme garantisi verdi. Kredinin 13 milyar euroluk ilk dilimi, Ağustos ayında Atina’ya havale edilmişti.

ilginizi çekebilir

52f40482-a166-4d3f-87d6-ea8e043153b4
Şenol Karakaş ile yeni çözüm sürecine dair röportaj
74500090_1006
PKK’nin son açıklaması: Süreç devam ediyor, ama nasıl?
223252
Medeni haklarımızdan vazgeçmiyoruz!