Yeni Zelanda saldırılarda ölenler için sessizliğe büründü

Yeni Zelanda, 15 Mart’ta Christchurch kentindeki iki camide düzenlenen saldırıların birinci haftasında ölen 50 kişiyi andı. Ülkenin dört bir yanındaki yüz binlerce kişi, iki dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Yeni Zelanda devlet televizyonu, saldırılardan sonra kılınan ilk cuma namazı öncesinde ezanı naklen yayınladı. Ezan sonrasında ülke sessizliğe büründü. Saldırıların hedefi camilerden biri olan El Nur Camii yakınlarındaki parkta düzenlenen törene 20 bine yakın kişi katıldı.

Katılımcılar arasında saldırgan Brenton Tarrant için “Böyle biri bizden olamaz” diyen Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern de vardı. Ardern tören öncesinde “Yeni Zelanda sizinle yas tutuyor. Biz bir bütünüz” dedi.

Kalabalığa cuma namazı kıldıran El Nur Camii’nin imamı Cemal Fuda ise şunları söyledi: “Kalbimiz paramparça ancak toplum olarak parçalanmış değiliz. Milyonlarca insan derin üzüntü içinde ancak bizler hayattayız ve beraberiz. Kimsenin bizi bölmesine izin vermemeye kararlıyız.”

Tüm günü ölenleri anma günü ilan eden ülkedeki camiler ziyaretçilerle dolup taştı. Bazı merkezlerde ölenlerin ailelerine ve yaralılara desteği ve toplumsal birliği simgelemek amacıyla insan zincirleri oluşturuldu.

(Diken)

ilginizi çekebilir

2025_09_09T143003Z_1272711583_RC28OGAYYLOD_RTRMADP_3_NEPAL_PROTESTS
Asya’da mücadele dalgası: Yozlaşmış ve baskıcı yönetimler düşüyor
1625358843701
Brezilya’da bir dönüm noktası: Darbeciler ilk defa soruşturulup cezalandırıldı
Cosmopolitan_Manifest_1191_af474cc8a9
Sadece Manifest'e değil kadınların özgürlüğüne saldırı