Yeni Zelanda saldırılarda ölenler için sessizliğe büründü

Yeni Zelanda, 15 Mart’ta Christchurch kentindeki iki camide düzenlenen saldırıların birinci haftasında ölen 50 kişiyi andı. Ülkenin dört bir yanındaki yüz binlerce kişi, iki dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Yeni Zelanda devlet televizyonu, saldırılardan sonra kılınan ilk cuma namazı öncesinde ezanı naklen yayınladı. Ezan sonrasında ülke sessizliğe büründü. Saldırıların hedefi camilerden biri olan El Nur Camii yakınlarındaki parkta düzenlenen törene 20 bine yakın kişi katıldı.

Katılımcılar arasında saldırgan Brenton Tarrant için “Böyle biri bizden olamaz” diyen Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern de vardı. Ardern tören öncesinde “Yeni Zelanda sizinle yas tutuyor. Biz bir bütünüz” dedi.

Kalabalığa cuma namazı kıldıran El Nur Camii’nin imamı Cemal Fuda ise şunları söyledi: “Kalbimiz paramparça ancak toplum olarak parçalanmış değiliz. Milyonlarca insan derin üzüntü içinde ancak bizler hayattayız ve beraberiz. Kimsenin bizi bölmesine izin vermemeye kararlıyız.”

Tüm günü ölenleri anma günü ilan eden ülkedeki camiler ziyaretçilerle dolup taştı. Bazı merkezlerde ölenlerin ailelerine ve yaralılara desteği ve toplumsal birliği simgelemek amacıyla insan zincirleri oluşturuldu.

(Diken)

ilginizi çekebilir

ogretmenlere-meclis-onunde-gozalti-acligi-sectik-hala-sesimizi-duymayanlar-var
Meclis’e yürümek isteyen öğretmenler yine işkenceyle gözaltına alındı: “Açlıkla ölmeyiz, biz bu yoldan dönmeyiz!”
1024x576_cmsv2_c48a5355-3fbd-56b3-8bf8-a82940495783-9318562
Trump, patlamaya hazır bir balonun üzerinde ilerliyor
lebanon-child-displaced-south-sidon-reuters-2026-05-18
Lübnan'ın güneyinde, İsrail’e ait insansız hava araçları sivilleri dışarı çıkmaya cezbetmek için ağlayan çocuk seslerini kullanıyor